sobota, 19 sierpnia 2017

Brzoskwiniowe z budyniem


Brzoskwiniowe z budyniem











Przepyszne ciasto z brzoskwiniami i budyniem. 
Można również przygotować takie ciasto ze świeżych brzoskwiń.
Przepis zaczerpnięty z internetu.

na ciasto
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
margaryna - 250 g
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
Budyń:
mleko - 4 szkl
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
brzoskwinie - 1 puszka

Sposób przygotowania:

Ciasto :
Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko.
Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem.
Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy.
Brzoskwinie odlać z soku, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.
Budyń:
Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.
Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na brzoskwinie.
Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy :

  1. Bardzo lubię ciasta z brzoskwiniami :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, lubię ciacha z dodatkiem budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy musi być śmietana 24%? Czy może być jakaś inna?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nie mam śmietany to można czymś innym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak nie mam śmietany to można czymś innym zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nie mam śmietany to można czymś innym zastąpić

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)