czwartek, 14 września 2017

Knedle z marcepanem i morelami


                                                   Knedle z marcepanem i morelami














Kupiłam na giełdzie całą skrzynkę dojrzałych moreli i teraz muszę je przerobić.
Były już konfitury teraz czas na knedle z morelami.
Polecam,  bo są przepyszne.

Składniki :
morele - 7 szt
ziemniaki  ugotowane - 500 g
mąka - 3/4 szkl
jajko - 1 szt
marcepan
Posypka :
masło -3 łyżki
migdały tarte -3 łyżki
cynamon -1 łyżeczka
cukier -1 łyżeczka
Przygotowanie :
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować.
Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki.
Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę.
Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Posypka:
Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić.
Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową.

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)