czwartek, 21 września 2017

Papryka marynowana



                                                          
                   Papryka marynowana  




Bardzo smaczna, twarda papryczka na zimę o smaku słodko kwaśnym.
Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło


Składniki :   ( na 8 średnich słoików)
papryka kolorowa - 2 kg
8 - ziela angielskie
8- listki laurowe
8 - łyżek oliwy
8 - ząbków czosnku
4 łyżki gorczycy
Zalewa :
12 -  łyżek cukru
2 - łyżki soli
8 szkl - zimnej wody
1 szkl. octu
Przygotowanie:
Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski.
Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy.
Zalewa:
Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut.
Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki.
Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu, przez ok.4 minut.
Wyjąć słoiki z garnka, układać do góry dnem.

6 komentarzy :

  1. ach ten sezon przetworowy :) pyszna papryczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi o przetworach z papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Heya i am for the first time here. I found this board and I
    in finding It really helpful & it helped me out a lot.
    I am hoping to offer one thing again and help others
    like you aided me.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie. Papryka zrobiona samodzielnie nie mas sobie równych. Wspaniały zapas Jolu zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest wlasnie "moj" przepis bo wszystkie, ktore czytalam byly bez czosnku a ja go dodaje! Taka papryke robie od ponad 40lat i zawsze cieszy sie ogromna popularnoscia wsrod rodziny i znajomych.
    Danusia - bede do Ciebie zagladala bo wiele przepisow umknelo mi juz z pamieci a widze, ze moge je znalezc u Ciebie. Dziekuje i pozdrawiam.
    Maria

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)