czwartek, 14 grudnia 2017

Jeżyki mięsno - ryżowe

Jeżyki mięsno - ryżowe








Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego jeszcze jakie ładne.
Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę z ketchupem Kotlin.
Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.
Składniki:
filet z kurczaka - 1 szt podwójna
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
bułka kajzerka - 1 szt
sól i pieprz - do smaku
papryka ostra- szczypta
ryż długo ziarnisty - 5 łyżek
kostka drobiowa - 1/2 szt
woda gotowana  do kostki - 2 łyżki
ketchupu  łagodnego Kotlin (do podania)
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Cebulę i czosnek  obrać, zemleć w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym.
Połowę kostki drobiowej, rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche.
Dokładnie wymieszać masę mięsną.
Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.
Podawać jeżyki z keczupem.


Przepis bierze udział w konkursie ;) 


#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

 I LOVE KETCHUP

6 komentarzy :

  1. No naprawdę wyglądają cudnie jak kokosanki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wspaniale! Na pierwszy rzut oka na miniaturkę myślałam, że to kokosanki albo cośw tym rodzaju :) bardzo eleganckie, na przyjęcie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają te jeżyki :D

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)