piątek, 23 marca 2018

Babka tulipan

                                                                Babka tulipan
  



Na święta wielkanocne zawsze musi być babka, co roku jest inna.
W tym roku będzie królować babka tulipan.


SKŁADNIKI:
mąka-2 szkl
cukier -1 szkl
jajka -6 szt
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
olej -1/3 szkl
kakao -1 łyżka
mak -0,5 szkl
tłuszcz do formy
kisiel pomarańczowy -1 opak
kisiel wiśniowy -1 opak
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. 
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 
Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. 
Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować. 
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. 
Ciasto podzielić na 4 części.
 I część dodać kisiel pomarańczowy. 
II kakao 
III mak 
IV kisiel wiśniowy 
Wszystkie masy dokładnie wymieszać. 
Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy. 
Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto. 
Piec ok.50 minut w 180 stop. a najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest sucha.

3 komentarze :

  1. Wygląda jak królowa. Dostojnie. Pewnie będzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babeczka. Gorąco pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)