sobota, 3 marca 2018

Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami


Jeżeli mamy dość zwykłych naleśników, przygotujmy je w innej odsłonie.
Sakiewki możemy przygotować z różnymi nadzieniami.

                                           Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami








Składniki: na ok 20 porcji
Naleśniki:
jajka - 2 szt
mąka - 2 szkl
woda - 1 szkl
mleko - 1 szt
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
Farsz:
cebula - 1 szt
sól i pieprz
listek laurowy - 1 szt
pieczarki - 600 g
masło - 1 łyżka 
Dodatkowo:
natka pietruszki
łodyżki kopru do związania sakiewek
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i pozostałe składniki, zmiksować.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na rumiano z każdej strony.
Farsz:
Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć na sicie, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć na maśle, dodać  pokrojone pieczarki, listek laurowy, posypać pieprzem i solą, smażyć do odparowania płynu, 
Porcję pieczarek nakładać, na środek każdego naleśnika, formować sakiewki, związać cienkimi łodyżkami koperku.
Podawać zaraz po przygotowaniu.

6 komentarzy :

  1. Wspaniałe, pyszne...danie. Danusiu, świetny pomysł na naleśniki inaczej podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentują na stole takie sakiewki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie trochę inaczej się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne sakiewki :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne sakiewki. Może zrobię takie na święta -:)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)