sobota, 7 kwietnia 2018

Schab pieczony

                                                           Schab pieczony

                                  Pyszny domowy schabik na świąteczny stół




                                 

Składniki :
schab b/k - 1,5 kg
majeranek - 1 łyżeczka
papryka  słodka  mielona  - 2 łyżeczki
Marynata :
woda - 1,5 l
sól - 1 łyżeczka
jałowiec - 4 ziarenka
cukier 1/2 łyżeczki
sól peklowa - 60 g
czosnek - 4 ziarenka
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 5 ziaren
Przygotowanie:
Schab umyć, przełożyć do garnka.
Marynata:
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć.
Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny.
Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, a przykryć folią aluminiową.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.

  Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna  kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą    kontaktu z najbliższymi.

        Espumisan Max to wyrób medyczny CE. 

Przy świątecznym stole Przepis zaczerpnięty z bloga żródło

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)