środa, 13 czerwca 2018

Sernik na zimno z oczkiem

                                                         Sernik na zimno z oczkiem












Sernik na zimno, prosty i pyszny deser bez pieczenia.
Mam nadzieję, że w takie upalne dni, nikt nie odmówi takiego deseru.

Składniki:
1. warstwa
600 g sera tłustego
200 g jogurtu naturalnego
2 galaretki agrestowe
3/4 szkl gotowanej wody
Dodatkowo : 
herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g
2. warstwa
400 g sera tłustego
200 g jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa
0,5 szkl gotowanej wody
1/2 szkl zmiksowanych truskawek
3. Mus truskawkowy
750 ml zmiksowanych truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo :
150 g markizy orzechowe
120 g herbatniki w polewie czekoladowej
Przygotowanie:
1. warstwa
Ser i jogurt dobrze zmiksować 
Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie dodawać miksując po jednej łyżce tężejącej galaretki.
Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć czekoladowymi herbatnikami.
Wyłożyć masę serową na herbatniki , włożyć do lodówki do stężenia.
Truskawki opłukać, zmiksować.
Zmiksowane truskawki przelać do garnka, dodać cukier i na wolnym ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
2. warstwa
Przygotować w ten sam sposób co warstwa pierwsza, tylko dodać tężejącą galaretkę cytrynową , rozpuszczoną w połowie szklanki gotowanej wody, i mus truskawkowy, zmiksować, wyłożyć na masę agrestową, schłodzić w lodówce.
Ułożyć na środku markizy orzechowe, a za nimi przy brzegu, resztę herbatników czekoladowych.
Wierzch zalać musem truskawkowym, odstawić do całkowitego stężenia.
Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, aż zmiękną ciastka.

7 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda. Zjadłabym teraz porcję takiego serniczka do porannej kawki. Danusiu, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na pewno nie odmówiła bym takiego ciacha ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu kochana ale wspaniałe ciacho zrobiłaś. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)