sobota, 17 listopada 2018

Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym

Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym


                                                   
                                                            Nóż firmy AMBITION



                                       Delikatne i bardzo kruche ciasteczka do kawy.
                                           Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Przygotowanie :
Składniki :
Ciasto :
cukier - 85 g
mąka - 300 g
mak mielony - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opak
masło - 200 g
żółtko jaja - 1 szt
szczypta soli
Krem cytrynowy :
jajka małe - 4 szt
sok z 3 dużych cytryn
masło - 90 g
cukier - 90 g
skórka starta z cytryn
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, przełożyć do foliowej torebki, odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić.
Krem cytrynowy:
Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić na ogniu.
Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Wycisnąć sok z cytryn, dodać pozostałe składniki do soku, wymieszać mikserem, wlać do roztopionego masła, zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym ogniu, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania kremu, zdjąć z ognia rondel, przetrzeć krem przez sito, ostudzić krem.
Całe ciastko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem ze wzorkiem serca lub gwiazdy, tak samo 
postąpić z pozostałymi ciastkami.

 Przepis na udane święta

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)