niedziela, 2 grudnia 2018

Ryba faszerowana w galarecie

                                                         Ryba faszerowana w galarecie






                                             
                                                                     Nóż firmy AMBITION

Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam taką rybkę, ale to nie moje smaki.
 Przepis  z internetu źródło
Składniki :
500 g - dorsz lub mintaj mrożony, filety
2 - łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 - łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1,5 - łyżeczki soli 
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 
2 - łyżki czubate kaszy manny
2 jajka
1 - łyżeczka soku z cytryny
Galareta :
 1,5 - l wody
1/2 szt - selera korzeniowego
1- kawałeczek mały pora
3 - cebule
4 - średnie marchewki 
1 - szt pietruszka, korzeń 
do smaku - szczypta cukru 
5 -kulek ziela angielskiego 
3-listki laurowe
Dodatkowo 
2 - jajka 
1,5 - łyżki kukurydzy konserwowej, osączonej
1,5 - łyżki groszku konserwowego, osączonego
natka pietruszki
żelatyna w proszku - ilość na 1 litr płynu
Sposób przygotowania:
Warzywa obrane, opłukane, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut.
Następnie wywar przecedzić przez sito. 
Odłożyć kawałek  pietruszki i marchewkę
Ryby, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
  Dwa kawałki folii spożywczej rozłożyć na blacie,  wyłożyć na nie porcję masy rybnej  i uformować 2  wałki, zwinąć ścisło  jak cukierek, związać końce sznurkiem.
Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.
Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.
Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


Przepis na udane święta

4 komentarze :

  1. Dziekuje za przepis ,od lat szukam podobnego przepisu ktory robilam w dziecinstwie z Mama w dmu .Ten jest podobny Tylko byly dodawane gorzkie migdaly -dam znac jak mi wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  2. wow swietny przepis bede probowala to zrobic. awsze kupowalam gotowe galarety

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Cieszę się również z tego przepisu.Robiłam kilkakrotnie rybę w galarecie ale zawsze był w niej niedosyt smaków,ale też nie miałam tak dobrego przepisu.Dziękuję serdecznie.SMACZNYCH SWIAT>

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)