Najlepsze danie na romantyczną walentynkowa kolację Romantyczne naleśniki
SKŁADNIKI: CIASTO mąka -2 szkl jajka -1 szt sól-szczypta mleko -1,5 szkl odrobina barwnika spożywczego czerwonego soda -0,5 łyżeczki NADZIENIE: ser biały -250 g śmietana -2 łyżki cukier waniliowy -1 opak cukier -2 łyżki olej do smażenia śmietana do napisu PRZYGOTOWANIE:
CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe naleśniki udekorować śmietaną napisem Kocham Cię.
SKŁADNIKI: śmietana kwaśna -1 szkl cukier -2 łyżki żółtka -6 szt masło -1 łyżka proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki spirytus -0,5 kieliszka mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto) marmolada olej do smażenia cukier puder do obsypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać żółtka, cukier, roztopione masło, spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić, aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, szklanką, literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem, docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem.
Te ciasteczka można jeszcze ulepszyć i dodać rodzynki,lub musli z dodatkami
Ciasteczka orzechowo owsiane
SKŁADNIKI: orzechy włoskie -100 g płatki owsiane -2 szkl wiórki kokosowe -3/4 szkl cukier puder -3/4 szkl margaryna -3/4 kost cukier waniliowy -1 opak jajko -1 szt szczypta soli mąka -2 i 1/4 szkl soda -0,5 łyżeczki tłuszcz do wysmarowania
PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie,pokroić w drobne kawałeczki. Do miski włożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier puder i cukier waniliowy,dobrze utrzeć robotem. Następnie dodać jajko,utrzeć do białości. Sodę wymieszać z mąką,dodać do masy,wymieszać. Płatki owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut w nagrzanym do 180 stop.piekarniku.
PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby farsz był za suchy,to dodać jogurt naturalny. Usmażone naleśniki smarować farszem,zwijać w rulony. Podsmażyć naleśniki na patelni. Podawać zaraz po przygotowaniu.