Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Scania -Porcelana Bogucice
Przepis od znajomej
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -5 szt
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
mąka pszenna -0,5 szkl
cukier -1 szkl
Masa jabłkowa
budynie waniliowe -2 opak
woda -650 ml
jabłka -1,5 kg
cukier -250 g
Pianka
śmietana kremówka - 400 ml
galaretka cytrynowa - 1 opak
woda - 1/2 szkl
Przygotowanie :
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).
Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Masa jabłkowa
Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając.
Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.
Pianka
Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka.
Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.