Polityka prywatności
▼
sobota, 26 listopada 2016
Śledzie po kaszubsku
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku.
Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.
Śledzie po kaszubsku
Składniki :
filety śledziowe - 600 g
Sos:
ogórki konserwowe 2 szt większe
koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
cebula - 2 szt
olej - 1/2 szkl
woda - 1/2 szkl
ziele angielskie - 4 ziarna
liście laurowe - 3
sól i pieprz
sok z cytryny - 1,5 łyżki
miód - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę.
Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki na całą noc.
niedziela, 20 listopada 2016
Tort na chrzest
Tort na chrzest
Witam,
Dziś chciałabym Wam pokazać torcik o smaku śmietankowo- brzoskwiniowym, który przygotowałam na chrzest mojej wnusi Zosi.
Torcik został obłożony masą i udekorowany jadalnymi wykonanymi przeze mnie dekoracjami z masy cukrowej.
Ten pyszny torcik został zrobiony na podkładzie do tortów, który otrzymałam od Opakowania cukiernicze.pl, za co ślicznie dziękuję, oraz został zapakowany w białe pudełko z tej samej firmy.
Zapraszam na zakupy, do sklepu gdzie znajdziecie wszystko, co potrzebne do zapakowania wyrobów cukierniczych, w atrakcyjnych cenach.
Polecam sklep Opakowania cukiernicze.pl
Witam,
Dziś chciałabym Wam pokazać torcik o smaku śmietankowo- brzoskwiniowym, który przygotowałam na chrzest mojej wnusi Zosi.
Torcik został obłożony masą i udekorowany jadalnymi wykonanymi przeze mnie dekoracjami z masy cukrowej.
Ten pyszny torcik został zrobiony na podkładzie do tortów, który otrzymałam od Opakowania cukiernicze.pl, za co ślicznie dziękuję, oraz został zapakowany w białe pudełko z tej samej firmy.
Zapraszam na zakupy, do sklepu gdzie znajdziecie wszystko, co potrzebne do zapakowania wyrobów cukierniczych, w atrakcyjnych cenach.
Polecam sklep Opakowania cukiernicze.pl
sobota, 5 listopada 2016
Choinka piernikowa
Jeszcze nie ma świąt Bożego Narodzenia, ale już dziś podaję przepis na piernik w kształcie choinki.
Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl.
Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie.
Polecam.
Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl.
Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie.
Polecam.
Choinka piernikowa
Składniki :
Ciasto :
jajka - 2 szt
mąka - 2,5 szkl
mleko - 1 szkl
olej - 1/2 szkl
cukier - 1 szkl
kakao - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 1 opak
soda - 1,5 łyżeczki
powidła śliwkowe - 3 łyżki
Krem :
śmietana kremówka - 0,5 szkl
cukier puder - 1 łyżeczka
Dekoracja:
Przygotowanie :
Ciasto
Wybić jajka do miski, zmiksować.
Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć.
Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować.
Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać.
Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować.
Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki.
Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm ,
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm ,
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
Wyjąć ciasto , ostudzić.
Krem :
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno.
Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym.
Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną.