Rolada serowa z pieczarkami
Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno.
Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
Majonez do przygotowania rolady serowej, otrzymałam od firmy. Majonez Kielecki
Składniki :
Farsz :
pieczarki - 380 g
filet z piersi kurczaka - 550 g
cebula - 1 szt
jajko - 1 szt
natka pietruszki
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka - 2 łyżki
Placek serowy :
ser gouda - 270 g
jajka - 3 szt
majonez - 3 pełne łyżki.
Sposób przygotowania:
Farsz :
Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, razem poddusić do odparowania wywaru, ostudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać.
Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na większe kawałki, rozbić.
Placek serowy :
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wybić jajka do miski z serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 stop.piekarnika, piec przez ok 20 minut.
Po upieczeniu ciasta serowego, zdjąć papier, na cieście rozłożyć rozbite mięso, posypać przyprawą do kurczaka.
Następnie wyłożyć pieczarki i natkę pietruszki.
Zwinąć w roladę i w ten sam papier, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop przez ok.30 minut.