Polityka prywatności

sobota, 10 listopada 2012

BOUNTY

     Dziś zapraszam na pyszne ciacho, do kawusi :)                                                                 

                                                             
                                                                    BOUNTY






 Składniki:

Biszkopt
jajka -9 szt
kakao -2 łyżki
proszek do pieczenia -1 łyżka
cukier -3/4 szkl
mąka -6 łyżek
sól
tłuszcz
MASA
wiórki kokosowe -250 g
masło  -200 g
mleko -0,5 l
cukier waniliowy -1 opak
cukier -0,5 szkl
POLEWA
masło - 125 g
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki
jajko -1 szt
PONCZ
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cukier waniliowy
aromat waniliowy-kilka kropel
szklanka gotowanej wody

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt
 Żółtka oddzielić od białek. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. 
Następnie dodawać po jednym żółtku. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, lekko wymieszać. 
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec około 30 minut w 180 stop. 
Upieczone ciasto wystudzić.
PONCZ:
Do szklanki wsypać kawę, zalać wodą.
Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy, wymieszać, ostudzić.
Ponczem nasączyć ciasto.
MASA
Do rondla wlać mleko, zagotować.
Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru.
Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy.
Gdy masa jest już gęsta, dodać masło ,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Masę odstawić w chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się masła w masę.
Gotową masę wiórkową, wyłożyć na ciasto.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku.
Do miski wsypać cukier, kakao, wbić jajko, zmiksować.
Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka, ciągle miksować do rozpuszczenia cukru.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

2 komentarze:

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)