Świąteczny schab z morelami i śliwką
SKŁADNIKI:
schab b/k -1,5 kg
morele suszone - 15 dkg
śliwki suszone- 15 dkg
tymianek -1 łyżka
czosnek granulowany -1 łyżka
sól i pieprz
olej - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać, osuszyć.
Do miski wlać olej, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab,odstawić najlepiej na całą noc.
W schabie długim i wąskim nożem zrobić dwa otwory, jeden koło drugiego, w jeden otwór włożyć śliwki w drugi morele, włożyć schab do rękawa do pieczenia, spiąć dobrze rękaw.
Przełożyć schab na brytfannę, piec 70 minut 190 stop.
Po tym czasie, rozciąc rękaw i piec jeszcze około 25 minut, do zrumienienia schabu
bez takiego schabiku nie ma świąt :)
OdpowiedzUsuńTeż piekę taki schabik jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńTaki schabik pewnie zniknie ze stołu w mig. Nie ma to jak domowa wędlina. A Twoja jeszcze tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńPyszny schabik Danusiu :) często taki robię na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńNa święta idealny :>
OdpowiedzUsuńHmm it appeɑrs like your site ate my first commen (it
OdpowiedzUsuńwwas extremeⅼy ⅼong) so I guess I'll just sum it
upp what I had written ɑnd say, I'm thоroughly emjoyіng your
blog. I too aam an aspiring blog Ьlogger but I'm still new to the wһole thing.
Do you have aɑny points ffor bеginner blog writeгs? I'd certainly appreciate it.