Miodownik orzechowy
SKŁADNIKI:
CIASTO
cukier -1 szkl
soda -1 łyżeczka
miód -2 łyżki
mąka -3 szkl
margaryna -100 g
jajka -2 szt
WARSTWA ORZECHOWA
orzechy włoskie posiekane -300 g
miód -2 łyżki
cukier -0,5 szkl
masło -100 g
KREM
masło -200 g
cukier waniliowy -2 opak
mąka pszenna -2 łyżki
mąka ziemniaczana -2 łyżki
mleko -0,5 l
cukier -3/4 szkl
POLEWA
tabliczka czekolady mlecznej
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na pół.
Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem.
Piec w 180 stop.przez 15 minut.
WARSTWA ORZECHOWA
Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić.
Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając.
Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta.
Rozsmarować na cieście warstwę orzechową.
Piec w 200 stop.przez 15 minut.
Wystudzić.
KREM
Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować.
Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.
Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania.
Masę odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
SKŁADANIE CIASTA
1 - ciasto miodowe
2 - krem
3 - ciasto miodowe z orzechami
4 - polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)