Polityka prywatności

niedziela, 5 maja 2013

Miodownik orzechowy

Pyszne ciasto do kawy miodowo-orzechowe


Miodownik orzechowy


SKŁADNIKI:
CIASTO
cukier -1 szkl
soda -1 łyżeczka
miód -2 łyżki
mąka -3 szkl
margaryna -100 g
jajka -2 szt
WARSTWA ORZECHOWA
orzechy włoskie posiekane -300 g
miód -2 łyżki
cukier -0,5 szkl
masło -100 g
KREM
masło -200 g
cukier waniliowy -2 opak
mąka pszenna -2 łyżki




mąka ziemniaczana -2 łyżki
mleko -0,5 l
cukier -3/4 szkl
POLEWA
tabliczka czekolady mlecznej
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej


PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
 Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na pół. 
Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem.
 Piec w 180 stop.przez 15 minut. 

WARSTWA ORZECHOWA

 Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. 
Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając.
 Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. 
Rozsmarować na cieście warstwę orzechową.
 Piec w 200 stop.przez 15 minut. 
Wystudzić. 

KREM
 Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować.
 Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. 
Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania. 
Masę odstawić do wystudzenia. 
Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. 

SKŁADANIE CIASTA
 1 - ciasto miodowe
 2 - krem 
3 - ciasto miodowe z orzechami
 4 - polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)