Polityka prywatności

środa, 14 sierpnia 2013

Torcik orzechowy

Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO

Skorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.
Mam nadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny.

Torcik orzechowy

                                     








SKŁADNIKI:
biszkopty okrągłe starte - 3 łyżki
cukier -0,5 szkl
orzechy włoskie tarte - 20 dkg  ( BACK MIT)
jajka - 6 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
bułka tarta do formy
tłuszcz do formy
KREM
orzechy tarte laskowe -5 łyżek ( BACK MIT)
żółtko - 1 szt
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
cukier puder - 0,5 szkl
masło - 250 g
Dekoracja
orzechy włoskie
rodzynki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. 

KREM ORZECHOWY 
Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. 

PRZEŁOŻENIE CIASTA 
Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami.

10 komentarzy:

  1. Pyszny, uwielbiam takie maślane kremy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, widzę, że torty u Ciebie królują... ;) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu piekny, nie sposób mu sie oprzeć.Zabieram kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, fajnie to wygląda, ale ja nigdy nie lubiłam ciast z orzechami. To jakoś nie dla mnie. Masakra, jak mnie ktoś częstuję to cierpię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. na ten jesienny czas torcik idealny!

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)