Roladki z makiem
SKŁADNIKI:
margaryna palma - 500 g
sól - 1 szczypta
mąka - 1 kg
drożdże - 100 g
jajka - 4 szt
kwaśna śmietana - 5 łyżek
cukier - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 1 opak
mleko ciepłe - 0,5 szkl
dżem wiśniowy - 1 słoik
mak mielony suchy- 3 łyżki
DODATKOWO
jajko - 1 szt
mleko -4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Rozczyn Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie. Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem. Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min.
Mniam, lubię takie drożdżóweczki :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńświetne roladki:)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie takie ciasteczka robi moja Ciocia Ania i my zwiemy je kopytkami ;)
OdpowiedzUsuńIdealne do kubka herbaty czy kakao. Od razu mam ochotę na słodkie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, pysznie :)
OdpowiedzUsuńKusząco wyglądają Twoje rogaliki Danusiu :)
OdpowiedzUsuńI read this paragraph fully on the topic of the difference of newest
OdpowiedzUsuńand previous technologies, it's remarkable article.