Polityka prywatności

czwartek, 26 grudnia 2013

Tymbaliki z kurczaka

  


  Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne.

Tymbaliki z kurczaka




 Składniki:
jajka -2 szt 
marchewka -1 szt
seler -1 szt
pietruszka -1 szt
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
papryka czerwona
kurczak - 1 kg
liść laurowy
sól i pieprz
sałata liście
cytryna
żelatyna - 15 g
woda -2 l
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki.
Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować.
Warzywa obrać, opłukać, dodać do kurczaka, razem z przyprawami, gotować na bardzo małym ogniu, do miękkości mięsa.
Ugotowanego kurczaka, oddzielić od kości, wywar przecedzić.
Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w wywarze zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Następnie przygotować sześć małych salaterek, na dno każdej salaterki, włożyć po kawałku, jajka, marchewki, mięsa, papryki i kukurydzy z groszkiem, zalać małą ilością tężejącego wywaru,  odstawić do lodówki.
Gdy już dobrze galareta zastygnie, wyłożyć resztę składników, zalać galaretą, schłodzić.
Gotowe tymbaliki ułożyć na talerzu, wyłożonym karbowaną sałatą, udekorować, natką pietruszki i plastrami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)