Mój sposób na wykorzystanie białek
Babka migdałowo-makowa
Babka migdałowo-makowa
Babka migdałowo-makowa
SKŁADNIKI:
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
białka jaj - 6 szt
mak mielony sypki - 0,5 szkl
migdały tarte - 0,5 szkl
cukier - 0,5 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
margaryna - 200 g
mąka - 250 g
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać.
Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać.
Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w piekarniku w 175 stop.przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)