Polityka prywatności
▼
sobota, 11 stycznia 2014
Rolada śmietankowa
Rolada śmietankowa
SKŁADNIKI:
8 szt jajka,
8 łyżek mąka,
8 łyżek cukier,
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
1/2 l śmietana kremówka,
2 opak śmietan-fix
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Ostudzoną roladę przełożyć kremem.
KREM
Śmietanę schłodzić,dodać śmietan-fix, ubić na sztywno. Przełożyć roladę kremem, zwinąć roladę i włożyć do lodówki.
Bardzo apetyczna ta roladka :)
OdpowiedzUsuń