Ten tort zachwycił na przyjęciu moich gości
TORCIK KOKOSOWY
SKŁADNIKI:
6 łyżek mleczko kokosowe,
5 szt jajka,
150 g mąka ziemniaczana,
150 g mąka,
250 g cukier,
wiórki kokosowe,
bita śmietana,
3 kieliszki rum,
6 łyżek cukier do mleczka,
masło,
1 opak cukier waniliowy,
różyczki do dekoracji
5 szt jajka,
150 g mąka ziemniaczana,
150 g mąka,
250 g cukier,
wiórki kokosowe,
bita śmietana,
3 kieliszki rum,
6 łyżek cukier do mleczka,
masło,
1 opak cukier waniliowy,
różyczki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Ubić pianę z białek, dodając 2 łyżki cukru, dodać żółtka, utarte z resztą cukru, mąki, cukier waniliowy i wymieszać. tortownice o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, przelać ciasto i piec 40 minut w 180 stop.
Blaty przekroić w poprzek. Mleczko kokosowe gotować z cukrem do uzyskania syropu, ostudzić, dodać rum. Nasączyć krążki biszkoptu syropem i przełożyć bitą śmietaną.
Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi, białymi. Ozdobić kolorowymi różyczkami i listkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)