W prosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawek
Ciasto truskawkowe
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
cukier - 3 łyżki
żółtka jaj - 5 szt
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
mąka- 2 szkl
tłuszcz do formy
MASA TRUSKAWKOWA
dżem truskawkowy - 2 słoiki
kisiel truskawkowy - 1 opak
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę. Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebek foliowych, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA TRUSKAWKOWA Dżemy truskawkowe wyłożyć do miski, dodać kisiel w proszku truskawkowy, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, na ciasto wyłożyć masę truskawkową, na masę wyłożyć drugą część ciasta startą na tarce. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut
Ciato w smaku bardzo dobre. Miałam tylko problem podczas wykonania. Gdy zagniatałam ciasto wg. proporcji i przepisu zrobiła sie dośc lejace, tak że nie mogłam uformowac kulki. i choc było ponad godzinke w lodówce to nie stwrdło wiec miałam problem bo nie mogłam potrzec ciasta na góre musiłam inny sposób wymyslic. Mam pytanie czy ty tez tak miałaś?
OdpowiedzUsuńNie u mnie wszystko było w porządku:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Beacia już wiem dlaczego ci nie wyszło, bo to ja zrobiłam błąd i cię przepraszam.
OdpowiedzUsuńW składnikach ciasta było 5 jaj, a to powinno być 5 żółtek już poprawiłam.
Dlatego ciasto było lejące:)
No to już wszystko jasne. spróbuje je zrobić raz jeszcze, bo tam masa truskawkowa jest przepyszna
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć truskawek mrożonych?
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z dżemem , nie robiłam z truskawkami.
Usuń