Ciasto pychotka uwielbia je cała moja rodzinka. Biszkopt jest mięciutki w połączeniu z masą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku.
Ciasto jabłkowo-wiśniowe
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
9 jajek małych
0,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA
marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu
dżem wiśniowy -0,5 słoika
galaretka cytrynowa - 2 opak
MASA BUDYNIOWA
masło -250 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka pszenna -2 łyżki
cukier -0,5 szkl
mleko 0,5 l
żółtka jaj - 2 szt
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA
Do rondla wyłożyć marmoladę jabłkową i dżem wiśniowy, wymieszać. Postawić rondel na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia , wsypać galaretki wymieszać.
MASA BUDYNIOWA
Do miski przełożyć żółtka, dodać obie mąki i pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać zawiesinę z mąki, zagotować, ostudzić. Masło rozetrzeć w misce, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować.
SKŁADANIE CIASTA:
biszkopt masa jabłkowo-wiśniowa masa budyniowa biszkopt
Ciasto posypać cukrem pudrem
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczny
UsuńWygląda pięknie, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńjaka apetyczna pychotka!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam, ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń