Kto lubi kokos to ten przepis jest dla niego. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas.
Ciasto kakaowe z masą kokosową
SKŁADNIKI:
Ciasto
jajka 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
tłuszcz do formy
MASA KOKOSOWA
mleko - 0,5 l
pół szklanki cukru
margaryna - 200 g
wiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g )
cukier waniliowy - 1 opak
POLEWA CZEKOLADOWA
kakao - 3 łyżki
cukier - 3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
jajko - 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodać cukier dalej ubijać.
Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy ostrożnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika piec 35 minut w 175 stop. MASA KOKOSOWA
Mleko przelać do rondelka, dodać oba cukry, zagotować. Do zagotowanego mleka wsypać paczkę wiórków kokosowych, wymieszać. Wymieszaną masę kokosową gotować na wolnym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać margarynę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia masy.
POLEWA CZEKOLADOWA
Do miski wsypać cukier, kakao i wybić jajko, zmiksować.
Margarynę przełożyć do rondelka, postawić na ogniu, rozpuścić.
Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru.
Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową.
Odstawić do lodówki.
na pewno wypróbuję ten przepis, wygląda apetycznie ,aż ślinka kapie... :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDanusiu ja się pisze na kawałek :-) uwielbiam wszystko co kokosowe :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko:)
UsuńNiebo w gębie :))
OdpowiedzUsuńJa lubię kokos, ja :)
OdpowiedzUsuń