Delikatne czekoladowe ciasto z pyszną pianką i pachnącymi malinami na deser. Takie ciasta to ja uwielbiam
Czekoladowe z malinami
SKŁADNIKI:
Ciasto
mąka -500 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 3 łyżki
margaryna -1 kost
żółtka jaj - 5 szt
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
budynie czekoladowe - 2 opak
olej -0,5 szkl
cukier -250 g
białka jaj -5 szt
sól - szczypta
DODATKOWO
maliny
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki.
MASA BUDYNIOWA
Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną pianę.
Do piany wsypać proszek budyniowy, wymieszać.
Gdy budyń z białkami został wymieszany , dolewamy po trochu olej, dokładnie mieszamy. DODATKOWO
Maliny przebrać, opłukać, osączyć.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem
Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część.
Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny.
Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce .
Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop.
Danusiu ale sie rozszalałaś z ciastami :-) pyszności :-) tylko które wybrać :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto też bym uwielbiała :)
OdpowiedzUsuńLubię takie swojskie jedzonko.
OdpowiedzUsuń