Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska.
Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki
Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy .
Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny.
Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka.
Zapraszam również na ich super stronkę https://www.
facebook
.com/majonezkielecki.Łopatka w sosie chrzanowym
SKŁADNIKI:
łopatka wieprzowa - 1 kg
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 kawałek
por - kawałek
ziele angielskie - 4 ziarenka
liść laurowy- 2 szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
3 ,5 szkl wody
SOS CHRZANOWY
mąka - 2 łyżki
śmietana - 125 g
chrzan ze słoiczka - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
wywar z mięsa - 1 szkl
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni.
Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować.
Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa.
Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry.
SOS CHRZANOWY
Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa.
Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty.
Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
ale pychoty !
OdpowiedzUsuńchrzan uwielbiam - w połączeniu z łopatką musi być obłędne !
http://filizanka-smakow.blogspot.com
To i ja poproszę tez
OdpowiedzUsuńleci mi ślinka muszę spróbować
OdpowiedzUsuń