Pysio
SKŁADNIKI:
jajka 6 szt
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
KREM
sok zielony pysio 4 szklanki
budyń waniliowy 3 opakowania
cukier 0,5 szklanki
śmietana 30% 2 szklanki
żelatyna 4 łyżeczki
wiórki kokosowe 1 opakowanie
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek
Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.
KREM
Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.
Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.
Gotować aż zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.
Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.
Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na 3 godz.
Rewelacjne ciacho Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPodrzuć kawałeczek
OdpowiedzUsuńNiema sprawy Marzenko :)
Usuń