Jak zostają mi ziemniaki z obiadu, to robię drapacze
Ziemniaczane drapacze
SKŁADNIKI:
ziemniaki -850 dag
jajka -3 szt
zioła prowansalskie -1 łyżka
olej -3 łyżki
mąka -7 łyżek
wegeta
sól i pieprz
mleko słodkie -3 łyżki
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę.
Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami prowansalskimi, dodać wegetę, sól i pieprz.
Na samym końcu dodać jajka i mleko, zagnieść ciasto.
Drapacze smażyć jak frytki w głębokim tłuszczu.
Łyżeczką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Świetny pomysł Danusiu, muszą być pyszne. Chyba jeszcze takich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńnapewno sa pyszne:):)
OdpowiedzUsuńPyszne są dania z ziemniaków, mniam
OdpowiedzUsuńale fajny, smaczny pomysł :) nigdy nie słyszałam o drapaczach. muszę koniecznie wypróbować, bo zalegające ziemniaki to mój powszedni problem :P
OdpowiedzUsuń