Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis.
Baranek wyszedł bardzo smaczny :)
Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek
SKŁADNIKI:
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 1 szkl
cukier - 4 łyżki
mleko - 1/2 szkl
migdały tarte - 4 łyżki
aromat migdałowy
masło roztopione - 45 g
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy.
Dokładnie wymieszać.
Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez 35 minut.
Najlepiej sprawdzić ciasto czy jest upieczone patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto upieczone.
Oczy zrobić z żurawiny lub rodzynek.
Oprószyć baranka cukrem pudrem
świetny baranek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńWspaniały sposób na pięknego jadowitego baranka;)
OdpowiedzUsuńAle super ten baranek :-) Danusiu miałaś świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńWidać zbliżające się święta . Piękny .
OdpowiedzUsuńsuper również jako ozdoba wielkanocnego stołu :)
OdpowiedzUsuń