Wiele razy piekłam pierniczki, ale po upieczeniu były miękkie, a gdy ostygły twardniały, teraz znalazłam na internecie, przepis idealny, żródło
Pierniczki po upieczeniu były miękkie, a im dłużej leżą, tym bardziej smakują.
Udekorowałam pierniki dzięki firmie http://www.cukieteria.pl/, od której otrzymałam barwniki spożywcze i konfetti gwiazdki kolorowe.
Kilka pierniczków, zapakowałam w śliczne pudełko od Opakowania cukiernicze.pl i dałam przyjaciółce w prezencie.
Świąteczne miękkie pierniczki
Składniki :
Ciasto
kakao - 5 łyżeczek
miód prawdziwy - 1/2 szkl
cukier - 0,5 szkl
soda - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 opak
śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki
mąka - 4 szkl + trochę do podsypki
żółtka jaj - 2 szt
jajko całe - 1 szt
masło - 200 g
sól - szczypta
powidła śliwkowe - 3 łyżki
Dekoracja
konfetti gwiazdki różne kolory - Cukieteria .pl
barwniki spożywcze różne kolory - http://www.cukieteria.pl/
Lukier
białka jaj - 1 szt
cukier puder - 1 szkl
Opakowanie:
karton - 1 szt od http://www.opakowaniacukiernicze.pl/
Przygotowanie:
Ciasto:
Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać.
Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto.
Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść.
Rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory z ciasta.
Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 10 minut.
LukierCukier puder przesiać przez sito.
Białko ubić do spienienia.
Dodawać po trochu cukier puder, miksujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika.
Udekorować pierniki lukrem, posypać gwiazdkami.