piątek, 30 grudnia 2016

Śledzik w warzywach

Na Wigilię lub Sylwestra idealny śledzik w warzywach.
Co roku robię takie śledzie i szybko znikają z talerza.



                            Śledzik w warzywach











Składniki :
filety śledziowe  marynowane - 4 szt
marchewka - 1 szt
pietruszka  - 1 szt
buraki - 2 szt
cebula - 1 szt
majonez  2 - 3 łyżki
sól
pieprz
szczypiorek - 2 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie :
Warzywa ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę obrać drobno pokroić.
Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić w paseczki.
Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce, każde do innej miski.
Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać do każdej miski śledzie, wymieszać z majonezem.
Układać na półmisku obok siebie sałatkę śledziową, posypać sałatkę szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki.

środa, 28 grudnia 2016

Malinowa pianka

Delikatne biszkoptowe ciasto z  malinową pianką, która rozpuszcza się w ustach.
Polecam ciasto, bo jest rewelacyjne.


                                                                    Malinowa pianka 






Składniki:
Biszkopt
jajka-6 szt
ocet - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao-3 łyżki
Pianka :
śmietana kremówka - 250 ml
cukier puder - 1 łyżka
maliny mrożone - 200 g
galaretka malinowa - 2 opak
woda - 2 szkl
Poncz
woda - 3/4 szkl
cukier - 1 łyżka
sok z połowy cytryny
rum - 3 łyżki
Polewa:
czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl
masło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 4 łyżki
Dekoracja :
konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl
Przygotowanie:
Biszkopt
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. 
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, 
wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. 
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. 
Pianka:
Mrożone maliny przełożyć do garnka.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Ubijając dodawać po łyżce galaretki z malinami.
Poncz
W rondlu zagotować wszystkie składniki, ostudzić.
Składanie ciasta :
Pierwszą połowę ciasta, naponczować,wyłożyć większą połowę pianki malinowej, przykryć drugą połowa ciasta, naponczować i wyłożyć resztę pianki, włożyć ciasto do lodówki.
Do rondla wlać śmietankę, dodać masło i czekoladę, na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia, ostudzić.
Polać polewą ciasto, posypać posypką cukrową.

czwartek, 15 grudnia 2016

Świąteczne miękkie pierniczki

Wiele razy piekłam pierniczki, ale po upieczeniu były miękkie, a gdy ostygły twardniały, teraz znalazłam na internecie, przepis idealny, żródło
Pierniczki po upieczeniu były miękkie, a im dłużej leżą, tym bardziej smakują.
Udekorowałam pierniki dzięki firmie http://www.cukieteria.pl/, od której otrzymałam barwniki spożywcze i konfetti gwiazdki kolorowe.
Kilka pierniczków, zapakowałam w śliczne pudełko od Opakowania cukiernicze.pl i dałam przyjaciółce w prezencie.


                                                       Świąteczne miękkie pierniczki


 













Składniki :

Ciasto
kakao - 5 łyżeczek
miód prawdziwy - 1/2 szkl
cukier - 0,5 szkl
soda - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 opak
śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki
mąka - 4 szkl + trochę do podsypki
żółtka jaj - 2 szt
jajko całe - 1 szt
masło - 200 g
sól - szczypta
powidła śliwkowe - 3 łyżki
Dekoracja
konfetti gwiazdki  różne kolory - Cukieteria .pl
barwniki spożywcze różne kolory - http://www.cukieteria.pl/
Lukier
białka jaj - 1 szt
cukier puder - 1 szkl

Opakowanie:
karton - 1 szt od http://www.opakowaniacukiernicze.pl/
Przygotowanie:
Ciasto:
Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać.
Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto.
Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść.
Rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory z ciasta.
Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 10 minut.
Lukier
Cukier puder przesiać przez sito.
Białko ubić do spienienia.
Dodawać po trochu cukier puder, miksujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika.
Udekorować pierniki lukrem, posypać gwiazdkami.


poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sernik złota rosa w ślicznym pudełeczku

Sernik złota rosa w ślicznym pudełeczku















Witam,
W sobotę wybrałam się, w odwiedziny do moich rodziców, na ten wyjazd przygotowałam przepyszny serniczek złota rosa.
Ten pyszny sernik zapakowałam w śliczne pudełeczko, Królewski Smak
Dziś chciałam zaprezentować śliczne pudełka do ciast i ciasteczek, oraz inne ozdobne opakowania firmy.

 Opakowania Cukiernicze.pl
Zapraszam  do sklepu gdzie znajdziecie wszystko,  w atrakcyjnych cenach.
Polecam sklep Opakowania cukiernicze.pl