czwartek, 31 marca 2016
Jabłecznik
Uwielbiam takie ciasta do kawy, proste i do tego smaczne .
Jabłecznik
Składniki :
Ciasto
mąka - 3 szkl
cukier -1/2 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka - 4 szt
masło - 250 g mocno schłodzone
tłuszcz do formy
cukier waniliowy -1 opak
Masa jabłkowa :
jabłka szara reneta - 2 kg
galaretka cytrynowa -2 opak
1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem.
Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć.
Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach , kawałek ciasta na spód tortownicy.
Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop.
Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop.
wtorek, 29 marca 2016
Sałatka z kurczakiem
Testowanie produktów firmy Parczew
Dzięki uprzejmości firmy Parczew, mogłam przetestować ich produkty.
Wyroby marki Parczew, ocet spirytusowy, musztarda i ketchup, są rozpoznawalne i cenione przez konsumentów.
Ze względu na unikalny smak i wysoką jakość były wielokrotnie nagradzane w konkursach i plebiscytach.
Stwierdzam że produkty rewelacyjne i z czystym sumieniem mogę je polecić.
Dziś postanowiłam przetestować keczup łagodny .
Keczup jest bardzo dobry, użyłam go do przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem.
Sałatka bardzo wszystkim smakowała.
Zapraszam na ich super stronkę https://www.facebook.com/WOMParczew
Sałatka z kurczakiem
SKŁADNIKI:
kapusta pekińska-0,5 główki
kukurydza -1 puszka
cebula-1 szt
filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt
ogórki korniszony-3 szt
keczup łagodny -
majonez
przyprawa gyros- 0,5 opak
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Następnie przełożyć mięso na patelnię, posypać przyprawą, usmażyć. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
Ogórki kroić w kosteczkę.
Sałatkę układać warstwami.
Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem.
Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem.
Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa,
ogórki, kukurydzę.
Polać sałatkę keczupem i majonezem.
Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską , udekorować keczupem.
Dzięki uprzejmości firmy Parczew, mogłam przetestować ich produkty.
Wyroby marki Parczew, ocet spirytusowy, musztarda i ketchup, są rozpoznawalne i cenione przez konsumentów.
Ze względu na unikalny smak i wysoką jakość były wielokrotnie nagradzane w konkursach i plebiscytach.
Stwierdzam że produkty rewelacyjne i z czystym sumieniem mogę je polecić.
Dziś postanowiłam przetestować keczup łagodny .
Keczup jest bardzo dobry, użyłam go do przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem.
Sałatka bardzo wszystkim smakowała.
Zapraszam na ich super stronkę https://www.facebook.com/WOMParczew
Sałatka z kurczakiem
SKŁADNIKI:
kapusta pekińska-0,5 główki
kukurydza -1 puszka
cebula-1 szt
filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt
ogórki korniszony-3 szt
keczup łagodny -
majonez
przyprawa gyros- 0,5 opak
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Następnie przełożyć mięso na patelnię, posypać przyprawą, usmażyć. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
Ogórki kroić w kosteczkę.
Sałatkę układać warstwami.
Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem.
Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem.
Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa,
ogórki, kukurydzę.
Polać sałatkę keczupem i majonezem.
Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską , udekorować keczupem.
wtorek, 22 marca 2016
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu
Silikonowa forma do pieczenia KURCZAK WIELKANOCNY
Recenzja formy silikonowej
Dzięki uprzejmości sklepu internetowego pysznapaczka.pl otrzymałam silikonową formę w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów.
Przetestowałam formę i dzielę się opinią.
Forma ładna i solidna.
Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm.
Smarujemy formę tłuszczem , tylko przed pierwszym użyciem .
Ciasto szybciej się w niej piecze i można ją używać w temperaturre -40°C do +240°C.
Nie ma się czego bać, jest rewelacyjna i można ją wykorzystywać zarówno w lodówce i zamrażarce
Ja bardzo się bałam , użyć pierwszej formy silikonowej, myślałam że forma mi się stopi, a ciasta będą miały brzydki zapach gumy.
Przekonałam się na własnym doświaczeniu , że tak nie jest.
Ja już od dawna piekę ciasta w formach silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona.
Odkąd spróbowałam swoich wypieków, w formach silikonowych nie wyobrażam sobie , bez nich mojej kuchni.
Czy warto zakupić tą formę silikonową do pieczenia?
Według mnie, taka forma jest lepsza od tradycyjnych, przede wszystkim wygodna.
Do pieczenia ciasta nie musimy formy wykładać papierem
Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi ładnie od formy.
Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można dowolnie udekorować.
Taka forma ma same zalety
Jest zdrowa i neutralna dla jedzenia
Lepsza od tych metalowych, nie rdzewieje.
Ma właściwości nieprzywierające
Nie chłonie zapachów, nadaje się do niskich i wysokich temperatur.
Łatwo ją się myje,
Wygodne przechowywanie, bo jeśli mamy mało miejsca, to formy silikonowe są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od metalowych.
Polecam tą formę z czystym sumieniem , gdzie można zakupić w sklepie internetowym na http://pysznapaczka.pl/
Recenzja formy silikonowej
Dzięki uprzejmości sklepu internetowego pysznapaczka.pl otrzymałam silikonową formę w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów.
Przetestowałam formę i dzielę się opinią.
Forma ładna i solidna.
Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm.
Smarujemy formę tłuszczem , tylko przed pierwszym użyciem .
Ciasto szybciej się w niej piecze i można ją używać w temperaturre -40°C do +240°C.
Nie ma się czego bać, jest rewelacyjna i można ją wykorzystywać zarówno w lodówce i zamrażarce
Ja bardzo się bałam , użyć pierwszej formy silikonowej, myślałam że forma mi się stopi, a ciasta będą miały brzydki zapach gumy.
Przekonałam się na własnym doświaczeniu , że tak nie jest.
Ja już od dawna piekę ciasta w formach silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona.
Odkąd spróbowałam swoich wypieków, w formach silikonowych nie wyobrażam sobie , bez nich mojej kuchni.
Czy warto zakupić tą formę silikonową do pieczenia?
Według mnie, taka forma jest lepsza od tradycyjnych, przede wszystkim wygodna.
Do pieczenia ciasta nie musimy formy wykładać papierem
Ciasto się nie przypala , po wyjęciu z piekarnika odchodzi ładnie od formy.
Dzięki pięknemu kształtowi formy gotowe ciasto można dowolnie udekorować.
Taka forma ma same zalety
Jest zdrowa i neutralna dla jedzenia
Lepsza od tych metalowych, nie rdzewieje.
Ma właściwości nieprzywierające
Nie chłonie zapachów, nadaje się do niskich i wysokich temperatur.
Łatwo ją się myje,
Wygodne przechowywanie, bo jeśli mamy mało miejsca, to formy silikonowe są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od metalowych.
Polecam tą formę z czystym sumieniem , gdzie można zakupić w sklepie internetowym na http://pysznapaczka.pl/
Dostałam również :
Frużelina - czarna jagoda w żelu.
Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski.
Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną.
Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe zanurzone w delikatnym żelu.
Sprawdźcie sami jak dobrze smakuje, możecie ją nabyć na http://pysznapaczka.pl/
Frużelina - czarna jagoda w żelu.
Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski.
Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną.
Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest przepyszna, owoce jagodowe zanurzone w delikatnym żelu.
Sprawdźcie sami jak dobrze smakuje, możecie ją nabyć na http://pysznapaczka.pl/
niedziela, 13 marca 2016
Bogracz
Bogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem.
Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna.
Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek
Bogracz
Składniki :
wołowina - 1 kg
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
cebula - 2 szt
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
marchewka - 2 szt
seler - 0,5 szt
pietruszka - 1 szt
pomidory - 2 szt
czosnek - 1 ząbek
ziele angielskie - 3 ziarna
liście laurowe - 3 szt
ziemniaki - 4 szt
tłuszcz
papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1,5 łyżki
woda - 1,5 l
sól i pieprz
natka pietruszki
Kluski
jajko - 1 szt
mąka - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
sól - szczypta
Przygotowanie :
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę przesmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować.
Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować .
Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
Kluseczki:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek.
Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotuącą zupę, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Smacznego !
Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna.
Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek
Bogracz
Składniki :
wołowina - 1 kg
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
cebula - 2 szt
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
marchewka - 2 szt
seler - 0,5 szt
pietruszka - 1 szt
pomidory - 2 szt
czosnek - 1 ząbek
ziele angielskie - 3 ziarna
liście laurowe - 3 szt
ziemniaki - 4 szt
tłuszcz
papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
papryka słodka - 1,5 łyżki
woda - 1,5 l
sól i pieprz
natka pietruszki
Kluski
jajko - 1 szt
mąka - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
sól - szczypta
Przygotowanie :
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę przesmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować.
Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować .
Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
Kluseczki:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek.
Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotuącą zupę, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Smacznego !
wtorek, 8 marca 2016
Jajka faszerowane pastą chrzanową
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne jajka faszerowane
Jajka faszerowane pastą chrzanową
Składniki:
jajka - 8 szt
chrzan - 1,5 łyżki
sól i pieprz
majonez - 2 łyżki
sok z buraków do koloru
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Wyjąć żółtka z białek, przełozyć do miksera, dodać chrzan i majonez, zmiksować.
Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków
Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem.
Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka.
Smacznego !
Jajka faszerowane pastą chrzanową
Składniki:
jajka - 8 szt
chrzan - 1,5 łyżki
sól i pieprz
majonez - 2 łyżki
sok z buraków do koloru
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Wyjąć żółtka z białek, przełozyć do miksera, dodać chrzan i majonez, zmiksować.
Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków
Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem.
Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka.
Smacznego !
niedziela, 6 marca 2016
Kurczak cytrynowy
Na niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami.
Kurczak cytrynowy
Składniki :
2 podwójne piersi kurczaka
łyżka suszonego tymianku i bazylii
sok z cytryny
sól i pieprz
oliwa - 3 łyżki
Przygotowanie :
Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać.
Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut.
Kurczak cytrynowy
Składniki :
2 podwójne piersi kurczaka
łyżka suszonego tymianku i bazylii
sok z cytryny
sól i pieprz
oliwa - 3 łyżki
Przygotowanie :
Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać.
Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut.
czwartek, 3 marca 2016
Mazurek pełen bakalii
Wiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka.
Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche.
Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany.
Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami.
Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto.
Mazurek pełen bakalii
Składniki:
Ciasto
mąka krupczatka - 500 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 1/2 szkl
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 4 szt
śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki )
Dodatkowo :
1,5 szkl bakalii
ananasy - 1 puszka
wiórki kokosowe - 2 łyżki
Lukier :
śmietana - 1 szkl
cukier - 1 szkl
spirytus - 1 łyżka
Dekoracja :
migdały
śliwki suszone
morele suszone
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę.
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką.
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem.
Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę.
Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance, ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście.
Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie.
Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor.
Lukier:
Śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru.
Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier.
Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.
Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche.
Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany.
Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami.
Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto.
Mazurek pełen bakalii
Składniki:
Ciasto
mąka krupczatka - 500 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 1/2 szkl
margaryna - 250 g
żółtka jaj - 4 szt
śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki )
Dodatkowo :
1,5 szkl bakalii
ananasy - 1 puszka
wiórki kokosowe - 2 łyżki
Lukier :
śmietana - 1 szkl
cukier - 1 szkl
spirytus - 1 łyżka
Dekoracja :
migdały
śliwki suszone
morele suszone
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę.
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką.
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem.
Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę.
Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance, ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście.
Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie.
Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor.
Lukier:
Śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru.
Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier.
Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)