Sernik gotowany Jeżeli lubicie serniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik po prostu rozpuszcza, się w ustach jest miękki i bardzo delikatny.
Składniki : Ciasto : masło - 50 g mąka - 1,5 szkl jogurt naturalny - 120 ml cukier -20 g ocet - 1 łyżeczka kakao - 4 łyżeczki soda- 3/4 łyżeczki Masa serowa : jajka - 3 szt cukier - 200g masło lub margaryna - 150 g ser biały - 730 g budyń waniliowy - 64 g ( jedno opakowanie ) mleko - 75 ml Dodatkowo : Polewa czekoladowa -1 opak Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać. Następnie wsypać kakao i cukier. Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę do masy, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i delikatne, gdyby się kleiło do rąk, trochę podsypać mąką. Podzielić ciasto na 4 części, każdą część ciasta, upiec oddzielnie w tortownicy o wymiarach (24 cm) na papierze pergaminowym. W nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 10 minut. Masa serowa: Do miksera przełożyć wszystkie składniki masy, dokładnie zmiksować. Przelać masę serową do garnka i gotować kilka minut na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Podzielić masę na 3 części. Przekładanie ciasta: Na spód tortownicy ułożyć upieczony placek i wylać masę serową, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z resztą masy i plackami. Przygotować polewę czekoladową według przepisu, polać nią ciasto, schłodzić w lodówce. Udekorować według uznania.
Wrażenie z zakupów w tym sklepie pozytywne, zamówienie zgodne z opisem, produkty bardzo dobre, łatwo dostępne, a co najważniejsze w bardzo korzystnych cenach. Zamówione produkty, otrzymałam bardzo szybko i bardzo dobrze zapakowane. Zamówiłam głównie produkty spożywcze, takie jak olej kokosowy, krem orzechowy i daktyle suszone i kandyzowane. Transakcja szybka i profesjonalna. Bardzo jestem zadowolona z moich zakupów z tego sklepu i na pewno nie będą to ostatnie. Polecam zakupy w tym sklepie.
Pyszna jesienna szarlotka, upieczona do niedzielnej kawusi. Uwielbiam, jak w cieście coś chrupie, więc do jabłek dodałam figi i płatki migdałów, aby coś chrupało. Szarlotka z jabłkami w karmelu
Składniki : Ciasto kruche : mąka -3 szkl cukier - 2 łyżki proszek do pieczenia -2 łyżeczki żółtka -4 szt margaryna -1 kost cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa: jabłka - 1,60 cukier - 3/4 szkl cynamon - 1,5 łyżki płatki migdałowe - 3 łyżki figi suszone - 100 g woda - 1/3 szkl Kruszonka : żółtka 3 szt margaryna 1/2 kost mąka 1,5 szkl cukier 1/2 szkl proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę i włożyć jabłka do karmelu, uprażyć. Pod koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać. Kruszonka: Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę. Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.