Najlepsza jest kapustka na oleju rzepakowym.
WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI
Składniki
kapusta kwaszona -1 kg
pieczarki świeże -0,5 kg
cebula -2 szt
wegeta
sól i pieprz do smaku.
olej rzepakowy.
Opis wykonania:
Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla.
Dodać opłukane i pokrojone w plasterki pieczarki, i olej rzepakowy.
Dusić kapustę z grzybami na wolnym ogniu, do miękkości.
Cebulę obrać,pokroić w plastry,podsmażyć na oleju
Pod koniec duszenia dodać cebulkę i przyprawy.
Chwilę jeszcze dusić.
Nie dodajemy wody, kapusta ma się dusić na samym oleju.
sobota, 20 października 2012
czwartek, 4 października 2012
Roladki z kurczaka z burakiem
Roladki z kurczaka z burakiem
SKŁADNIKI:
filet z kurczaka -1 podwójny
burak -2 szt
sól i pieprz
mąka -2 łyżki
bułka -4 łyżki
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron.
Roladki z burakiem i serem
Roladki z burakiem i serem
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka-1 podwójna
burak czerwony-1 szt duża
ser żółty gouda -150 g
sól
pieprz
jajko -1 szt mąka
bułka tarta
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Buraka ugotować wcześniej, obrać,ostudzić. Pokroić w grubsze plastry i przekroić plastry jeszcze na połowę. Ser żółty pokroić w grubsze słupki. Piersi z kurczaka rozbić,posypać solą i pieprzem,odstawić na godzinę do lodówki. Jajko roztrzepać w misce widelcem z solą i pieprzem. Na każdej piersi położyć na przemian pół plastry buraka i słupki sera. Zwinąć pierś w roladkę,obtoczyć w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)