Doskonała słodka przekąska dla każdego
OPONKI
SKŁADNIKI:
ser biały 250 g
mąka 250 g
jajka 2 szt
cukier 1/4 szkl
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
soda 0,5 łyżeczki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zagnieść z serem, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami.
Ciasto rozwałkować na placuszki i wykrawać szklanką krążki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone oponki posypać cukrem pudrem.
czwartek, 31 stycznia 2013
Oponki wiedeńskie
Fantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartek
Oponki wiedeńskie
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka -6 szt
mąka -240 g
sól-szczypta
masło-100 g
mleko -0,5 l
cukier -1 łyżeczka
tłuszcz roślinny do smażenia
LUKIER
3 łyżki woda,
300 g cukier puder,
sok z cytryny,
2 łyżki rum,
olejek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.
Oponki wiedeńskie
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka -6 szt
mąka -240 g
sól-szczypta
masło-100 g
mleko -0,5 l
cukier -1 łyżeczka
tłuszcz roślinny do smażenia
LUKIER
3 łyżki woda,
300 g cukier puder,
sok z cytryny,
2 łyżki rum,
olejek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.
niedziela, 27 stycznia 2013
Kolorowy sernik na zimno
Uwielbiam desery na zimno,zwłaszcza latem
Kolorowy sernik na zimno
SKŁADNIKI:
ser biały - 3 kostki
śmietana 18% -2 kubki po 400 g
żelatyna 4 łyżki
mleko 100 ml
cukier brązowy -2 łyżki
galaretka niebieska-1 opak
galaretka wiśniowa -1 opak
galaretka agrestowa -1 opak
rodzynki -2 łyżki
biszkopty okrągłe - 1 paczka
PRZYGOTOWANIE:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody,każdą oddzielnie,odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w mleku,odstawić do ostudzenia. Ser przecisnąć przez praskę,dodać śmietanę,cukier ,dobrze ubić mikserem. Do ubitej masy serowej,dodać żelatynę,dokładnie wymieszać,podzielić na 3 części. Na brytfannę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę agrestową,masę serową. Na masie serowej ułożyć rodzynki i zalać galaretką wiśniową,odstawić na 3 godz. do stężenia.
Kolorowy sernik na zimno
SKŁADNIKI:
ser biały - 3 kostki
śmietana 18% -2 kubki po 400 g
żelatyna 4 łyżki
mleko 100 ml
cukier brązowy -2 łyżki
galaretka niebieska-1 opak
galaretka wiśniowa -1 opak
galaretka agrestowa -1 opak
rodzynki -2 łyżki
biszkopty okrągłe - 1 paczka
PRZYGOTOWANIE:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody,każdą oddzielnie,odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w mleku,odstawić do ostudzenia. Ser przecisnąć przez praskę,dodać śmietanę,cukier ,dobrze ubić mikserem. Do ubitej masy serowej,dodać żelatynę,dokładnie wymieszać,podzielić na 3 części. Na brytfannę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę agrestową,masę serową. Na masie serowej ułożyć rodzynki i zalać galaretką wiśniową,odstawić na 3 godz. do stężenia.
Kieszonki z fetą
SER FETA JEST SŁONY I W TAKICH KIESZONKACH DOBRZE SMAKUJE
Kieszonki z fetą
SKŁADNIKI:
filet z piersi kurczaka- 1 podwójny
jajko -1 szt
sól i pieprz
ser feta - 150 g
płatki kukurydziane- 1 szkl
mąka -3 łyżki
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Ser feta pokroić w słupki. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę,zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić na 4 płaty. Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem nacięcie,aby powstała kieszonka,uważając przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka kieszonek włożyć słupki sera feta,brzegi lekko docisnąć,oprószyć kieszonki solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem,zanurzać w jajku kieszonki,panierować w płatkach kukurydzianych. Kieszonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Kieszonki z fetą
SKŁADNIKI:
filet z piersi kurczaka- 1 podwójny
jajko -1 szt
sól i pieprz
ser feta - 150 g
płatki kukurydziane- 1 szkl
mąka -3 łyżki
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Ser feta pokroić w słupki. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę,zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić na 4 płaty. Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem nacięcie,aby powstała kieszonka,uważając przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka kieszonek włożyć słupki sera feta,brzegi lekko docisnąć,oprószyć kieszonki solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem,zanurzać w jajku kieszonki,panierować w płatkach kukurydzianych. Kieszonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
niedziela, 20 stycznia 2013
Zawijaniec drobiowo prowansalski
Zawijaniec drobiowo prowansalski
SKŁADNIKI:
1 kurczak
1 kg piersi z kurczaka
0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej
1 łyżka zioła prowansalskie
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka przyprawy chili
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
1 opak przyprawy do kurczaka
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Kotlety mielone z marchewką
Kotlety mielone z marchewką
SKŁADNIKI:
1 bułka kajzerka
400 g mięso mielone
1 jajko
1 cebula
sól i pieprz
tłuszcz
2 szt marchewka gotowana z rosołu
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Torcik makowo śmietankowy
Torcik makowo śmietankowy
SKŁADNIKI:
BISZKOPT I
mąka -0,5 szkl
jajka -4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
BISZKOPT II
8 żółtek
2 całe jajka
0,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO Z MAKIEM
8 białek
0,5 szkl maku
0,5 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
KREM I
400 ml śmietana kremówka 36%
1 opak galaretka kiwi
1 szkl gotowanej wody
KREM II
400 ml śmietany kremówki
1 opak galaretki cytrynowej
1 szkl gotowanej wody
PONCZ
0,5 l wody gotowanej
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT I
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
BISZKOPT II
Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
CIASTO Z MAKIEM
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut.
KREM I
Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.
KREM II
Przygotować tak samo jak pierwszy krem.
PONCZ
Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.
SKŁADANIE CIASTA
Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować II kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.
Strogonow z papryką i pieczarkami
Strogonow z papryką i pieczarkami
SKŁADNIKI:
1 kg polędwica wołowa
sól
1,5 l woda
1 łyżka mąka
1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy
1 słoik mały papryka marynowana
5 szt ogórek kiszony
4 szt cebula
1/2 kg pieczarki
pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa również podsmażamy na tłuszczu,dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu zaprawiamy mąką.
wtorek, 8 stycznia 2013
Paluchy drobiowe w płatkach
Polecam paluchy drobiowe,bez tłuszczu,pieczone w piekarniku,obtaczane w płatkach kukurydzianych.
PALUCHY DROBIOWE
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka- 1 podwójne
papryka ostra-1 łyżeczka
przyprawa do kurczaka-1 łyżka
płatki kukurydziane-1 szkl
jajka -2 szt
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokroić na grubsze i dłuższe słupki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane,rozdrobnić wałkiem do ciasta. Wsypać płatki do miski,dodać paprykę i przyprawę do kurczaka,wymieszać. Słupki kurczaka,panierować w jajku i płatkach kukurydzianych z przyprawami. Odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce. Następnie słupki układamy na blasze,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stop,pieczemy 20 minut. Podajemy z frytkami i surówką
PALUCHY DROBIOWE
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka- 1 podwójne
papryka ostra-1 łyżeczka
przyprawa do kurczaka-1 łyżka
płatki kukurydziane-1 szkl
jajka -2 szt
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokroić na grubsze i dłuższe słupki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane,rozdrobnić wałkiem do ciasta. Wsypać płatki do miski,dodać paprykę i przyprawę do kurczaka,wymieszać. Słupki kurczaka,panierować w jajku i płatkach kukurydzianych z przyprawami. Odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce. Następnie słupki układamy na blasze,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stop,pieczemy 20 minut. Podajemy z frytkami i surówką
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)