Ciasto na oleju z nektarynkami
Składniki:
Ciasto:
cukier - 220 g
jajka - 6 szt
olej -3/4 szkl
sok z limonki lub cytryny - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 opak
mąka - 2 i 3/4 szkl
Dodatkowo :
nektarynki - 400 g
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Nektarynki pozbawić pestek, pokroić w kostkę.
Ciasto:
Jajka wybić do miski, dodać oba cukry i sok z limonki, ucierać na dużych obrotach, przez kilka minut.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do utartych jajek, ostrożnie wymieszać.
Na samym końcu wlewać cienkim strumieniem olej, miksując krótko na wolnych obrotach.
Tortownicę o wymiarach ( 27 cm) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, wierzch posypać nektarynkami.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika do 170 stop, piec przez ok.60 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto, posypać cukrem pudrem.