Pyszna zapiekanka na obiad dla całej rodzinki. Zapiekanka smaczna i do tego bardzo sycąca, polecam. Mój mąż był zachwycony tą zapiekanką.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Składniki : ziemniaki - 1,80 kg przyprawa gyros tłuszcz do smażenia filet z kurczaka - 800 g pieczarki - 600 g cebula -2 szt ser żółty gouda - 200 g jajko - 1 szt śmietana 18 % - 250 ml kminek - 1 łyżka sóli pieprz vegeta płatki chili - szczypta suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie : Ziemniaki ugotować na wpół miękko, odcedzić, pokroić w plastry. Filet z kurczaka pokroić w cienkie plastry, posypać przyprawą gyros, dobrze wymieszać, podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, przesmażyć, z posypaną vegetą. Pieczarki opłukać, pokroić, dodać do cebuli udusić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć warstwę pokrojonych ziemniaków w plastry, posypać kminkiem, solą i pieprzem. Następnie wyłożyć piersi z kurczaka, posypać startym serem, znów warstwa ziemniaków z kminkiem i solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki pieczarki z cebulą, resztę piersi z kurczaka, ser starty i ziemniaki oprószone kminkiem solą i pieprzem. Sos: Śmietanę wylać do miski dodać płatki suszonego chili i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz jajko i starty ser żółty, dokładnie wymieszać. Polać sosem zapiekankę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. Na około 40 minut. Podawać na gorąco polane keczupem.
Warto przygotować taki deser na urodziny czy inne okazje. Smakuje rewelacyjnie. Przepis na ten deser znalazłam w internecie na zagranicznej stronie . Deser ryżowo - pomarańczowy
Składniki : ryż - 200 g cukier - 7 łyżeczek cukier waniliowy - 1 łyżeczka imbir- szczypta cynamon - 0,5 łyżeczki woda - 600 ml goździki - 12 sztuk sok pomarańczowy Hortex - 3 małe szkl Przygotowanie: Do rondla wlać wodę, dodać przyprawy i oba cukry, zagotować. Następnie wsypać ryż, mieszając na wolnym ogniu ugotować do miękkości. Usunąć z ugotowanego ryżu, goździki. Ryż przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować, następnie dodawać po szklance soku, zblendować. Przelać deser do pucharków, posypać szczyptą cynamonu, odstawić na 25 minut do lodówki
Pyszne kruche roladki z marmoladą do kawki. Przepis zaczerpnięty z internetu.
Roladki z wafelkiem czekoladowym
Składniki: Ciasto wafelek czekoladowy Lusette- 1szt żółtka jaj - 3 szt masło - 20 dag śmietana 24 % - 4 łyżki cukier - 3/4 szkl mąka pszenna - 3 szkl i 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta Nadzienie: marmolada różana Dodatkowo: białko jaj - 1 szt krokant z orzechów do posypania Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka czekoladowego i dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wyrobić, włożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 1 godz. do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na 3 części, jedną rozwałkować cienko, pozostałe włożyć do lodówki. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować gęstą marmoladę, zwinąć w roladę. Pokroić ciasto po skosie na roladki. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem i posypać krokantem z orzechów. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stop. Przez około 15-20 minut.
Rafaello z marchewki wyglądało na zdjęciu, bardzo smacznie, ja lubię słodkości, ale muszę się ograniczać, więc wypróbowałam ten zdrowy przepis i to był strzał w dziesiątkę, nie to ze zdrowe, to jeszcze smaczne. Wiórki kokosowe otrzymałam od sklepu PLENUS za co ślicznie dziękuję. Przepis wynalazłam na zagranicznej stronie.
Przygotowanie : Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, skropić sokiem z cytryny i na wolnym ogniu, mieszając doprowadzić do odparowania soku. Następnie dodać wiórki kokosowe, mieszając zostawić na słabym ogniu jeszcze przez minutę. Zestawić patelnię z ognia, dodać miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Po schłodzeniu z marchewki formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w każdej kulce umieścić po jednym migdale. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych , odstawić do lodówki na 1 godz.
Paczuszkę od Streetcom otrzymałam bardzo dobrze zapakowaną i zabezpieczoną. W środku w pudełku ze steropianu, znajdowały się 4 opakowania margaryny Optima Cardio Potas + , baterię do utrzymania odpowiedniej temperatury, ulotki oraz przewodnik Ambasadora.
Optima Cardio Potas + obniża cholesterol, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Produkt przeznaczony jest dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystny efekt występuje gdy spożywamy dziennie od 1,5 do 3 g steroli roślinnych. Potas który znajduje się w produkcie, jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Odpowiednia dawka potasu bierze udział w regulacji napięcia mięśniowego, ciśnienia krwi, pracy nerek i rytmu serca. Biorąc udział w procesie dotleniania mózgu, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe.
Jak widać na zdjęciu, konsystencja margaryny jest bardzo dobra, smak i zapach, rewelacyjny, dobrze się rozsmarowuje na pieczywie.
Wartość odżywcza 100 g Wartość energetyczna 540 kcal Potas 300 mg Tłuszcz- 60g W tym kwasy tłuszczowe -nasycone 21g -jednonienasycone 28g -wielonienasycone 11g W składzie wegowodany(w tym cukry), białko i sól wynoszą 0g Jest źródłem witamin A i D Produkt nie zawiera konserwantów Masa netto 400 g Zadbaj o zdrowie swoje i swoich bliskich, kup margarynę OPTIMA CARDIO POTAS + i zobacz jak szybko i skutecznie pozbędziesz się cholesterolu. Ja już swoją margarynę mam i wszystkim POLECAM.
Pyszny deser w formie lizaków. Dodam że biorę udział w konkursie i do tych lizaczków dodałam wafelka o smaku mlecznym Lusette. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej. Lizaki serca
Składniki : 1 wafelek mleczny Lusette 350 g suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Patyczki do lizaków, zanurzać w czekoladzie i delikatnie wkręcić w serca, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Do rozpuszczonej białej czekolady dodać barwnik, wymieszać. Smarować serca z jednej strony czekoladą , posypać posypką czerwoną. Odstawić w chłodne miejsce .