Niedziela to jest pora, abyśmy mogli sobie odpocząć od codziennych obowiązków i stania przy garach. Mam więc super przepis na obiad, który prawie robi się sam, jedzonko jest przepyszne.
Składniki : udka -1 kg przyprawa do kurczaka - 1 łyżka cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl sól i pieprz Marynata : masło -3 łyżki ketchup ostry -2 łyżki woda -4 szkl koncentrat pomidorowy - 10 łyżeczek wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka Przygotowanie: Wysypać ryż surowy do naczynia żaroodpornego. Udka umyć, osączyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce. Pokrojone udka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, podsmażyć na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż. Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę. Następnie przygotować marynatę: Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować. Gorącą zalewą polać kurczaka, wstawić do piekarnika . Piec w 190 stop, przez ok.75 minut.
Przepyszny schab faszerowany kurkami, który można podawać na gorąco lub na kanapki. Przepis został zaczerpnięty z zagranicznej strony.
Składniki : schab - 700 g Farsz : kurki - 380 g cebula - 1 szt natka pietruszki - 0,5 pęczka bułka tarta - 1 łyżka jajko - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz vegeta Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, ale nie do końca mięsa, natrzeć wewnątrz i zewnątrz, solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie umyć kurki osączyć, na sicie, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z tłuszczem, lekko podsmażyć. Dodać kurki, posypać Vegetą, solą i pieprzem, smażyć kilka minut, ostudzić. Przełożyć grzyby do miski, dodać pokrojony ser w kostkę, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nakładać do kieszeni schabu farsz, lekko dopychając łyżką drewnianą, spiąć brzeg wykałaczkami. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 60 minut.
Pyszny serniczek z rabarbarem na każdą okazję. Sernik nie za słodki, z lekką nutą cynamonu i delikatną kruszonką. Przepis zaczerpnięty z książki Kasia Składniki Ciasto : mąka - 3 szkl cukier waniliowy - 1/2 opak cukier - 1/2 szkl cynamon - 1/2 łyżeczki margaryna lub masło - 250 g Masa serowa : ser biały - 650 g masło - 100 g budyń śmietankowy - 1 opak jajka - 3 szt cukier puder -1 szkl sok z cytryny - 3 łyżki Dodatkowo: rabarbar - 550 g cukier do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto : Do miski wsypać wszystkie produkty sypkie. Tłuszcz rozpuśćić w rondelku, przestudzić, wlewać po trochu do produktów sypkich, mieszać tak aby powstała kruszonka. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć do tortownicy 3/4 kruszonki, lekko dociskając. Piekarnik nagrzać do 180 stop, wstawić tortownicę z kruszonką, piec przez ok. 15 minut. W tym czasie rabarbar opłukać, osączyć, pokroić na 5 cm kawałki Pozostałą kruszonkę włożyć do lodówki. Masa serowa: Ser zemleć trzy krotnie w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny i pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć na masie kawałki rabarbaru, posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Upieczony i ostudzony sernik, posypać cukrem pudrem.