Sernik można upiec z dodatkiem ulubionych bakalii
mąka -1,5 szkl
cukier -mniej niż pół szkl
proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
żółtka -2 szt
margaryna -0,5 kost
cukier waniliowy -1 opak
Składniki na masę:
ser w kostce, 3 -krotnie mielony -1,5 kg
mąka -6 łyżek
mąka ziemniaczana -3 łyżki
jaja - 8 szt
cukier -2 szkl
masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost.
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę.
MASA SEROWA
Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać.
Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok.godz.w 180 stop.
Danusi przepięknie Ci wyszedł serniczek :) częstuje się kawałeczkiem :)pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńPycha serniczek
OdpowiedzUsuń(22x40 cm)
UsuńWitam! A jaka wielkość (mniej więcej) blachy?
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mnie się podoba, musi być smaczny, napewno zrobię.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobię je w tym roku :)
OdpowiedzUsuńA CZY MOŻE BYC SER Z WIADERKA ?
OdpowiedzUsuń
UsuńJa nie piekłam z wiaderka, ale można :)
Pyszne Ciacho. Przepis wypróbowałam i polecam :) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńPyszne. Wypróbowałam przepis i polecam. Piekłam z użyciem sera z wiaderka i wyszło ekstra :) Pozdrawiam autorkę przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńZa mily komentarz.
Pozdrawiam :)
Pyszne. Wypróbowałam przepis i polecam. Piekłam z użyciem sera z wiaderka i wyszło ekstra :) Pozdrawiam autorkę przepisu.
OdpowiedzUsuńIle trzeba tego sera w wiaderku tez 1.5kg
OdpowiedzUsuńWyglada bajecznie, jestem na obczyznie jak tylko mi sie uda kupic bialy ser w Azji tez zrobie. Pozdrawiam pani Danusiu
OdpowiedzUsuńDo sera dodać wszystkie białka 😃
OdpowiedzUsuńTak ubić białka z cukrem i dodać do sera.
UsuńZAMIAST MASŁA ROŚLINNEGO MOŻNA ZAMIENIC NA MASŁO
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńProszę o informację czy sera z wiaderka też trzeba 1,5kg?
OdpowiedzUsuńJa ten sernik zawsze robię z sera w kostce, nie robiłam nigdy z wiaderka.
UsuńZ tego co wiem to we wiaderku jest 1 kg sera, potrzeba 1,5 kg.
Ile dkg masła?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDo sera 375
Usuńuwielbiam serniki, z takiego przepisu jeszcze nie robiłam a jest ciekawy
OdpowiedzUsuńA czy kruche ciasto przed wylaniem masy serowej podpiekamy?
OdpowiedzUsuńNie trzeba podpiekać
Usuń