Szarlotka
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąka
5 szt żółtka
2 łyżki proszek do pieczenia
0,5 szkl cukier
1 kost margaryna
MASA JABŁKOWA
1 opak galaretka cytrynowa
1.5 kg jabłka pokrojone
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku.
Masa jabłkowa
pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Taki jak mama robiła klasyk!
OdpowiedzUsuńTaki jak mama robiła klasyk 😉
OdpowiedzUsuńTaki jak mama robiła klasiko
OdpowiedzUsuń