Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam mak mielony BACK MIT Makowa delicja
SKŁADNIKI: BISZKOPT I jajka -4 szt cukier -4 łyżek mąka - 4 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka Biszkopt II jajka - 3 szt cukier -0,5 szkl mak mielony -0,5 szkl BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. BISZKOPT II Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego. Przykryć biszkoptem z makiem. Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką. Ciasto posypać mlecznymi drażami.
Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec
SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójne śmietana kremówka 30% - 250 ml czekolada gorzka - 4 łyżki rozpuszczonej czekolady bita śmietana w proszku - 1 opak masa krówka orzechowa - 1 puszka budyń waniliowy -2 opak mleko -0,5 l migdały płatki - 75 g masło - 2/3 kost PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą śmietaną. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, wylać masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki i wyłożyć masę kajmakową. Przykryć herbatnikami i wyłożyć, krem śmietankowy z czekoladą, trochę kremu zostawić na wierzch. Na wierzchu układamy herbatniki, smarujemy kremem śmietankowym, posypujemy uprażonymi na patelni migdałami.
Dostałam do testowania mnóstwo bakalii od BackMit i Kresto, więc postanowiłam ich użyć do wypieku pysznych ciasteczek.
Bakaliowe ciasteczka
SKŁADNIKI: jajka -2 szt mąka - 2 łyżki margaryna - 2 łyżki cukier -3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka siemię lniane - 2 łyżki (KRESTO) orzechy laskowe tarte - 2 łyżki sezam - 2 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana -1,5 łyżki płatki owsiane -2 szkl rodzynki - 2,5 łyżki wiórki kokosowe - 3 łyżki ( KRESTO) tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: Do miski przełożyć margarynę, utrzeć do białości z cukrem. Następnie wybić jajka, zmiksować. Do zmiksowanych składników przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy wszystkie bakalie i za pomocą robota miksujemy. blachę wysmarować tłuszczem. Z masy formujemy okrągłe placuszki, po czym lekko w dłoniach je spłaszczamy. Placuszki układać na blasze, włożyć blachę do piekarnika, piec 20 minut w 170 stop.
Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE Dziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem. Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:) Pierogi z kapustą i mięsem
SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 kg mąka 2 łyżki olej (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki duże cebula 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe 1,40 kg kapusta kwaszona pieprz sól tłuszcz boczek wędzony - 150 g PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. FARSZ Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów . Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką
Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO
Skorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy. Mam nadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny.
Torcik orzechowy
SKŁADNIKI: biszkopty okrągłe starte - 3 łyżki cukier -0,5 szkl orzechy włoskie tarte - 20 dkg ( BACK MIT) jajka - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka bułka tarta do formy tłuszcz do formy KREM orzechy tarte laskowe -5 łyżek ( BACK MIT) żółtko - 1 szt kawa rozpuszczalna - 1 łyżka cukier puder - 0,5 szkl masło - 250 g Dekoracja orzechy włoskie rodzynki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM ORZECHOWY Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami.
Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO Uwielbiam lody, a z bakaliami, to wręcz za nimi przepadam. Ale takie lody domowej roboty, smakują o niebo lepiej , niż te kupne ze sklepu. Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak lodów. I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:) LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI
SKŁADNIKI: śmietana kremówka - 36% - 300 ml żółtka jaj - 5 szt cukier puder - 125 g cukier waniliowy - 1 opak orzechy włoskie - 65 g rodzynki - 50 g KRESTO mleko - 300 ml listki mięty do dekoracji wiśnie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać do masy żółtkowej 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. Masę żółtkową połączyć z resztą mleka, wymieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Gęstą i ostudzoną masę, połączyć ze śmietaną kremówką, orzechami i rodzynkami , dokładnie wymieszać. Masę śmietankową przełożyć do pojemnika, włożyć pojemnik do zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem do zamrażalnika. Czynność mieszania powtórz kilka razy, zamróź. Gotowe lody nakładaj do pucharków za pomocą łyżki do lodów, udekoruj listkami mięty.
Test produktów â olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO Dostałam tak mnóstwo bakalii do testowania i od razu wziełam się do pracy. Na pierwszy ogień poszła żurawina i skórka pomarańczowa, uznałam że te bakalie będą idealnym połączeniem do sernika. Po upieczeniu i skosztowaniu tego ciasta, mogę tylko powiedzieć że dodatki sprawiły że ten sernik, to poezja smaku. Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową
SKŁADNIKI: twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko) jajka - 7 szt cukier waniliowy - 1 opak cukier puder - 1 szkl kasza manna - 1,5 łyżki mąka ziemniaczana - 1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki żurawina suszona -110 g (KRESTO) tłuszcz do formy sól - 1 szczypta mąka do obsypania żurawiny cukier puder - 2 łyżki do obsypania listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową i obtoczoną w mące żurawinę, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze przez 35 minut. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.