niedziela, 11 sierpnia 2013

LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI

Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTO

Uwielbiam lody, a z bakaliami, to wręcz za nimi przepadam.
Ale takie lody domowej roboty, smakują o niebo lepiej , niż te kupne ze sklepu.
Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak lodów.
I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:)

LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI







SKŁADNIKI:

śmietana kremówka - 36% - 300 ml
żółtka jaj - 5 szt
cukier puder - 125 g
cukier waniliowy - 1 opak
orzechy włoskie - 65 g
rodzynki - 50 g KRESTO
mleko - 300 ml
listki mięty do dekoracji
wiśnie do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać do masy żółtkowej 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. Masę żółtkową połączyć z resztą mleka, wymieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Gęstą i ostudzoną masę, połączyć ze śmietaną kremówką, orzechami i rodzynkami , dokładnie wymieszać. Masę śmietankową przełożyć do pojemnika, włożyć pojemnik do zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem do zamrażalnika. Czynność mieszania powtórz kilka razy, zamróź. Gotowe lody nakładaj do pucharków za pomocą łyżki do lodów, udekoruj listkami mięty.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)