czwartek, 15 sierpnia 2013

Pierogi z kapustą i mięsem

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE
Dziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem.
Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:)

Pierogi z kapustą i mięsem






SKŁADNIKI:
CIASTO
1/2 kg mąka
2 łyżki olej  (RAPSO)
1 szt jajko
1 szkl woda ciepła
sól
FARSZ
3 sztuki duże cebula
1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe
1,40 kg kapusta kwaszona
pieprz
sól
tłuszcz
boczek wędzony - 150 g
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
 Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. 
FARSZ 
Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. 
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów . Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką

4 komentarze :

  1. moja mama takie robi - są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu, uwielbiam pierogi :) jak patrzę na Twoje to w brzuchu mi burczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu to zapraszam cię na pierożki, jeszcze kilka sztuk zostało:)

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)