Dziś przetestowałam mak mielony BACK MIT
Makowa delicja
SKŁADNIKI:
BISZKOPT I
jajka -4 szt
cukier -4 łyżek
mąka - 4 łyżek
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Biszkopt II
jajka - 3 szt
cukier -0,5 szkl
mak mielony -0,5 szkl BACK MIT
mąka -3/4 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
KREM
śmietana kremówka 30% - 0,5 l
bita śmietana - 2 opak
DEKORACJA
dżem brzoskwiniowy - 1 słoik
galaretka wiśniowa - 1 opak
draże mleczne - 1 opak
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT I
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać.
Następnie dodawać żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm)
Piec ok.30 minut w 180 stop.
BISZKOPT II
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.
Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm)
Piec ok.30 minut w 180 stop.
KREM:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
DEKORACJA
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego.
Przykryć biszkoptem z makiem.
Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką.
Ciasto posypać mlecznymi drażami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)