Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren. Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty ze strony żródło Składniki : 150 g mąka - pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 60 g pestek słonecznika 20 g białego sezamu 20 g nasion chia 60 g pestek dyni 30 g oleju 380 g letniej wody Dodatkowo : 80 g mieszanki ziaren do posypania bułek woda - 35 g 30 g mąka żytnia typ 720 Przygotowanie: Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obie mąki wymieszać z ziarnami, dodając rozmieszane drożdże, sól i olej, wymieszać. Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.C przez około 30 minut. Bułek wyszło 12 szt.
Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami. Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa.
Składniki : jabłka - 3 szt ryż - 150 g cukier wanilinowy - 16 g mleko - 3 szkl masło - 1 łyżka cukier kryształ - 3 łyżeczki cynamon sok z cytryny - 1 łyżka mięta do dekoracji Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Polać jabłka sokiem z cytryny, posypać cukrem wanilinowym, wymieszać. Do rondelka wyłożyć masło, wsypać cukier, dodać odrobinę wody, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić jabłka, karmelizować przez chwilę. Ryż opłukać na drobnym sitku, wrzucić na gotujące się mleko, mieszając gotować. Ugotowany ryż i karmelizowane jabłka podzielić na 2 części. Połowę ryżu wyłożyć do dwóch pucharków, posypać cynamonem, wyłożyć połowę jabłek i ponownie ryż, jabłka i cynamon. Udekorować listkami mięty.
Przepyszne jedzonko na śniadanie z prostych składników i bardzo szybkie w przygotowaniu. Decydująca ilość kromek chleba, zależy od wielkości patelni. Polecam podawać z keczupem. Składniki : mięso mielone - 350 g cebula - 1 szt koncentrat pomidorowy - 2 łyżki tłuszcz do smażenia przyprawa kebab-gyros jajka - 3 szt mleko - 60 ml szczypiorek - 1/2 pęczka ser żółty - 80 g chleb - 5 i 1/2 kromki vegeta Przygotowanie: Szczypiorek opłukać, pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię, posypać dobrze przyprawami, smażyć kilka minut na tłuszczu. Następnie cebulę obrać, pokroić dodać do mięsa, dusić przez chwilę. W razie potrzeby podlać odrobinę ciepłej wody dodaj koncentrat i dusić do odparowania sosu. Jajka wybić do miski, roztrzepać z solą i pieprzem, wlać mleko, dokładnie wymieszać. Kromki chleba zanurzać w mleku i układać na gorącej patelni, tak aby utworzyć okrąg. Resztę roztrzepanego jajka wylać na chleb, dobrze rozsmarować na całej powierzchni. Przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć przez chwilę do ścięcia się jaj i połączenia z chlebem. Ostrożnie przekręcić usmażony chleb na drugą stronę, wyłożyć mięso mielone, posypać całość szczypiorkiem i serem. Przykryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia się sera. Podawać od razu po przygotowaniu .