W moim domu uwielbiają takie ciasta
Cappuccino z ajerkoniakiem
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka-6 szt
mąka -1 szkl
cukier-1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
KREM
śmietana kremówka Puratos-2 szkl
kawa cappuccino czekoladowe- 5 łyżek
PONCZ
ajerkoniak -5 łyżek
DEKORACJA
posypka czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek na sztywno, dodając cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm.
Piec w 180 stop. przez ok.25 minut.
KREM
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino, wymiksować.
Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, wyłożyć krem na ciasto , posypać posypką czekoladową.
czwartek, 30 października 2014
środa, 29 października 2014
Roladki schabowe z piekarnika
Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić ze schabu, to polecam oto takie roladki
Roladki schabowe z piekarnika
SKŁADNIKI:
schab b/k- 1 kg
pieczarki- 0,5 kg
papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej
sól i pieprz
koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
cebula -1 szt
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę.
FARSZ
Paprykę umyć, osączyć, pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano.
Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem.
Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, aby roladki ładnie się zarumieniły.
Roladki schabowe z piekarnika
SKŁADNIKI:
schab b/k- 1 kg
pieczarki- 0,5 kg
papryka kolorowa świeża- 3 paski każdej
sól i pieprz
koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
cebula -1 szt
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić na kotlety, rozbić bardzo cienko.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę.
FARSZ
Paprykę umyć, osączyć, pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano.
Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem.
Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, aby roladki ładnie się zarumieniły.
Ciasto Pawełek
Smakowite ciasto z batonikami do kawy
Ciasto Pawełek
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -6 szt
mąka- 1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
cukier -200 g
KREM
margaryna - 1,5 kost
batony Pawełek -2 szt
żółtka jaj -3 szt
mleczna czekolada -1 tabliczka
cukier -3/4 szkl
mleko -0,5 szkl
wódka -100 g
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
KREM
Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkami na puch.
Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć.
Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć.
SKŁADANIE CIASTA
biszkopt
połowa kremu
biszkopt
druga część kremu
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.
Ciasto Pawełek
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -6 szt
mąka- 1 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
cukier -200 g
KREM
margaryna - 1,5 kost
batony Pawełek -2 szt
żółtka jaj -3 szt
mleczna czekolada -1 tabliczka
cukier -3/4 szkl
mleko -0,5 szkl
wódka -100 g
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
KREM
Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkami na puch.
Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć.
Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć.
SKŁADANIE CIASTA
biszkopt
połowa kremu
biszkopt
druga część kremu
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą, pozostałą od kremu.
wtorek, 28 października 2014
Kakaowe ze śliwkami
Często robię to ciasto, bo moim domownikom, bardzo smakuje.Można takie ciasto przygotować z różnymi owocami
Kakaowe ze śliwkami
SKŁADNIKI:
CIASTO
żółtka jaj -5 szt
kakao - 3 łyżki
mąka -500 g
cukier kryształ -3 łyżki
margaryna -1 kost
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
białka jaj -5 szt
olej -0,5 szkl
budynie czekoladowe - 2 opak
cukier -250 g
sól - szczypta
DODATKOWO
śliwki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE
Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao.
Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach.
Śliwki umyć, wypestkować.
MASA BUDYNIOWA
Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Kakaowe ze śliwkami
SKŁADNIKI:
CIASTO
żółtka jaj -5 szt
kakao - 3 łyżki
mąka -500 g
cukier kryształ -3 łyżki
margaryna -1 kost
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
białka jaj -5 szt
olej -0,5 szkl
budynie czekoladowe - 2 opak
cukier -250 g
sól - szczypta
DODATKOWO
śliwki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE
Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao.
Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach.
Śliwki umyć, wypestkować.
MASA BUDYNIOWA
Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Pierogi z leśnymi grzybami
W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi, ale najlepiej nam smakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami
Pierogi z leśnymi grzybami
SKŁADNIKI:
CIASTO
1 szt jajko
1/2 kg mąka
2 łyżki olej
1 szkl woda ciepła
sól
Nadzienie:
grzyby leśne - 500 g
cebula - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie:
Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów.
Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wodę, zagniatając ciasto.
Ciasto musi być elastyczne.
Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego !
Pierogi z leśnymi grzybami
SKŁADNIKI:
CIASTO
1 szt jajko
1/2 kg mąka
2 łyżki olej
1 szkl woda ciepła
sól
Nadzienie:
grzyby leśne - 500 g
cebula - 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie:
Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów.
Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wodę, zagniatając ciasto.
Ciasto musi być elastyczne.
Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego !
czwartek, 23 października 2014
Kulki serowo-kokosowe
Zamiast kuleczek rafaello zrobiłam kuleczki serowo kokosowe, takie kuleczki były bardzo smaczne, szybko zniknęły z talerza.
Kulki serowo-kokosowe
SKŁADNIKI:
ser biały - 400 g
wiórki kokosowe - 100 g
cukier - 6 łyżek
żółtka jaj - 2 szt
PRZYGOTOWANIE:
Ser biały pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
Następnie dodać do sera cukier, żółtka jaj i wiórki kokosowe.
Dobrze wyrobić masę.
Z gotowej masy formować kuleczki serowo kokosowe, wielkości orzecha włoskiego.
Wierzchu kuleczek już nie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Schłodzić w lodówce.
Z tego przepisu wychodzi 29 kulek.
środa, 22 października 2014
Łopatka w sosie chrzanowym
Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami.
Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska.
Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki
Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy .
Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny.
Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka.
Zapraszam również na ich super stronkę https://www.
Łopatka w sosie chrzanowym
SKŁADNIKI:
łopatka wieprzowa - 1 kg
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 kawałek
por - kawałek
ziele angielskie - 4 ziarenka
liść laurowy- 2 szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
3 ,5 szkl wody
SOS CHRZANOWY
mąka - 2 łyżki
śmietana - 125 g
chrzan ze słoiczka - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
wywar z mięsa - 1 szkl
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni.
Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować.
Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa.
Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry.
SOS CHRZANOWY
Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa.
Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty.
Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska.
Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki
Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy .
Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny.
Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka.
Zapraszam również na ich super stronkę https://www.
facebook
.com/majonezkielecki.Łopatka w sosie chrzanowym
SKŁADNIKI:
łopatka wieprzowa - 1 kg
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 kawałek
por - kawałek
ziele angielskie - 4 ziarenka
liść laurowy- 2 szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
3 ,5 szkl wody
SOS CHRZANOWY
mąka - 2 łyżki
śmietana - 125 g
chrzan ze słoiczka - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
wywar z mięsa - 1 szkl
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni.
Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować.
Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa.
Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry.
SOS CHRZANOWY
Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa.
Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty.
Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
sobota, 18 października 2014
Sałatka gyros
Sałatka gyros
Dzięki uprzejmości firmy Majonez Kielecki, przetestowałam ich produkt.
Zrobiłam pyszną sałatkę z majonezem.
Duży plus jest że majonez jest w wyciskanej butelce.
Z waszym majonezem sałatka wyszła przepyszna.
Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkielecki
SKŁADNIKI:
kapusta pekińska- 0,5 główki
kukurydza -1 puszka
cebula-1 szt
filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt
ogórki korniszony-3 szt
keczup pikantny
majonez
przyprawa gyros- 0,5 opak
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Filety z piersi kurczaka, pokroić w grubsze paski, przełożyć na patelnię, usmażyć na tłuszczu , dobrze obsypując przyprawą gyros usmażyć na złoty kolor.
Ogórki pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
Sałatkę układać warstwami.
Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem.
Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem.
Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa, ogórki, kukurydzę.
Polać sałatkę keczupem i majonezem.
Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską, zrobić kleksy keczupem i majonezem na kapuście.
Dzięki uprzejmości firmy Majonez Kielecki, przetestowałam ich produkt.
Zrobiłam pyszną sałatkę z majonezem.
Duży plus jest że majonez jest w wyciskanej butelce.
Z waszym majonezem sałatka wyszła przepyszna.
Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkielecki
SKŁADNIKI:
kapusta pekińska- 0,5 główki
kukurydza -1 puszka
cebula-1 szt
filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt
ogórki korniszony-3 szt
keczup pikantny
majonez
przyprawa gyros- 0,5 opak
sól i pieprz
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Filety z piersi kurczaka, pokroić w grubsze paski, przełożyć na patelnię, usmażyć na tłuszczu , dobrze obsypując przyprawą gyros usmażyć na złoty kolor.
Ogórki pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
Sałatkę układać warstwami.
Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem.
Następnie ułożyć połowę pokrojonych ogórków, cebulę i kukurydzę, polać keczupem i majonezem.
Kapustę pekińską cienko pokroić, posypać sałatkę i znów warstwę mięsa, ogórki, kukurydzę.
Polać sałatkę keczupem i majonezem.
Wierzch sałatki obsypać kapustą pekińską, zrobić kleksy keczupem i majonezem na kapuście.
środa, 15 października 2014
Słodka delicja
Słodka delicja na każdą okoliczność.
Słodka delicja
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka -2,5 szkl
cukier -1 szkl
jajka -6 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier waniliowy -1 opak
margaryna -200 g
mąka ziemniaczana -1 łyżka
NADZIENIE:
jabłka-1 kg
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
PONADTO:
śmietana 36%-1 szkl
galaretka z owoców leśnych-1 opak
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym.
Margarynę pokroić na kawałki,stopniowo dodając do żółtek,nie przerywając ucierania.
Mąkę pszenną,ziemniaczaną,wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,utrzeć.
Powstanie z tego kruszonka.
Białka ubić na sztywno,dodając cukier,ubić na pianę.
Na bardzo małych obrotach miksera,ucierać kruszonkę,dodając pianę,delikatnie wymieszać.
Ciasto zrobi się lejące.
Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę.
NADZIENIE:
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę.
Piec ciasto w 170 stop,przez ok.40 minut.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl,gotowanej wody,połowę wymieszanej galaretki,odlać,odstawić do stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną piankę.
Upieczone ciasto,ostudzić,za pomocą kieliszka,zrobić w cieście dziury, ale nie do samego końca ciasta.
Na dno do dziury lejemy najpierw po łyżce stężałej galaretki,a następnie na galaretkę wykładami piankę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
wtorek, 14 października 2014
Sałatka słoneczna
Ładnie wygląda i tak smakuje
Sałatka słoneczna
SKŁADNIKI:
ser żółty w kawałku -200 g
kukurydza -1 puszka
ogórek konserwowy -3 szt
por -mały kawałek
jajka -5 szt
papryka żółta -2 szt
sól i pieprz
majonez- 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ser żółty pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do sera żółtego.
Ogórki pokroić w kostkę, pora w piórka.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki, udekorować
Sałatka słoneczna
SKŁADNIKI:
ser żółty w kawałku -200 g
kukurydza -1 puszka
ogórek konserwowy -3 szt
por -mały kawałek
jajka -5 szt
papryka żółta -2 szt
sól i pieprz
majonez- 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ser żółty pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do sera żółtego.
Ogórki pokroić w kostkę, pora w piórka.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki, udekorować
poniedziałek, 13 października 2014
Sałatka z pomidorem i brokułem
Pyszna sałatka warzywna z jajkiem
Sałatka z pomidorem i brokułem
SKŁADNIKI:
fasolka szparagowa -200 g
brokuł -0,5 szt
kalafior -0,5 szt
pomidor 3 duże szt
jajka -5 szt
majonez -2 łyżki
olej -3 łyżki
woda -3 łyżki
sos winegret francuski -1 opak
sól
PRZYGOTOWANIE:
Z fasolki szparagowej usunąć końce.
Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki, opłukać.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora kilka minut, fasolkę kilka minut dłużej.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski.
Pomidory opłukać, osączyć, pokroić w podłużne kawałki.
Warzywa ugotowane odcedzić, osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa.
Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą.
Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Sałatka z pomidorem i brokułem
SKŁADNIKI:
fasolka szparagowa -200 g
brokuł -0,5 szt
kalafior -0,5 szt
pomidor 3 duże szt
jajka -5 szt
majonez -2 łyżki
olej -3 łyżki
woda -3 łyżki
sos winegret francuski -1 opak
sól
PRZYGOTOWANIE:
Z fasolki szparagowej usunąć końce.
Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki, opłukać.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora kilka minut, fasolkę kilka minut dłużej.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski.
Pomidory opłukać, osączyć, pokroić w podłużne kawałki.
Warzywa ugotowane odcedzić, osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa.
Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą.
Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
niedziela, 5 października 2014
Szynka drobiowa z szynkowara
Najlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki.
Szynka drobiowa z szynkowara
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1,5 kg
pektosoli - 3 łyżeczki płaskie
żelatyny - 3 łyżeczki
wody - 0,5 szkl
sól morska czosnkowa z ziołami - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do wody dodać żelatynę, oraz inne przyprawy, dokładnie wymieszać.
Przygotowaną zalewę wlać do mięsa, dobrze wyrobić.
Woreczek foliowy umieścić w szynkowarze, włożyć mięso , dokładnie ubić, aby było jak najmniej powietrza.
Dobrze zakręcić woreczek , szynkowar zamknąć.
Odstawić szynkowar na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie do wysokiego garnka wlać zimną wodę, włożyć szynkowar i parzyć przez 1,5 godziny w 80 stop.
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć szynkę z szynkowara.
Szynka drobiowa z szynkowara
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1,5 kg
pektosoli - 3 łyżeczki płaskie
żelatyny - 3 łyżeczki
wody - 0,5 szkl
sól morska czosnkowa z ziołami - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do wody dodać żelatynę, oraz inne przyprawy, dokładnie wymieszać.
Przygotowaną zalewę wlać do mięsa, dobrze wyrobić.
Woreczek foliowy umieścić w szynkowarze, włożyć mięso , dokładnie ubić, aby było jak najmniej powietrza.
Dobrze zakręcić woreczek , szynkowar zamknąć.
Odstawić szynkowar na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie do wysokiego garnka wlać zimną wodę, włożyć szynkowar i parzyć przez 1,5 godziny w 80 stop.
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć szynkę z szynkowara.
Pulpety w sosie curry
Właśnie otrzymałam od firmy Majonez Kielecki bardzo smaczny sos curry.
Firma Majonez Kielecki ma bardzo dobre i smaczne produkty.
Polecam ich produkty z czystym sumieniem.
A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów
Zapraszam na https://www.facebook.com/majonezkielecki
Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry.
Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać.
Pulpety w sosie curry
SKŁADNIKI:
500 g- mięso wieprzowo-wołowe
bułka kajzerka - szt
jajko - szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
mąka do obtaczania pulpetów
SOS CURRY
2 szkl wody
5 łyżek sosu curry
wegeta
pieprz
sól
1,5 łyżki mąki
2 łyżki koperku
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć .
Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę.
Wyrobić dobrze masę mięsną.
Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Wodę wlać do garnka, zagotować.
Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.
Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować.
Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić do zagotowania.
Na samym końcu dodać koperek, wymieszać.
Podawać z ziemniakami.
Firma Majonez Kielecki ma bardzo dobre i smaczne produkty.
Polecam ich produkty z czystym sumieniem.
A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów
Zapraszam na https://www.facebook.com/majonezkielecki
Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry.
Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać.
Pulpety w sosie curry
SKŁADNIKI:
500 g- mięso wieprzowo-wołowe
bułka kajzerka - szt
jajko - szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
mąka do obtaczania pulpetów
SOS CURRY
2 szkl wody
5 łyżek sosu curry
wegeta
pieprz
sól
1,5 łyżki mąki
2 łyżki koperku
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć .
Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę.
Wyrobić dobrze masę mięsną.
Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Wodę wlać do garnka, zagotować.
Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.
Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować.
Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić do zagotowania.
Na samym końcu dodać koperek, wymieszać.
Podawać z ziemniakami.
środa, 1 października 2014
Sernik złota rosa
Pyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika.
Sernik złota rosa
SKŁADNIKI:
CIASTO:
margaryna - 3/4 kostki
żółtka -3 szt
cukier - 0,5 szkl
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mąka - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżka
tłuszcz do formy
MASA SEROWA:
3 jajka
ser trzykrotnie mielony - 3 kostki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
sok z 1 cytryny
olej - 1/2 szkl
mleko - 2 szkl
BEZA
1/2 szkl cukru
3 białka jaj
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.
Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem
Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.
MASA SEROWA
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.
Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki.
Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.
Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
BEZA
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.
Zapiec.
Sernik złota rosa
SKŁADNIKI:
CIASTO:
margaryna - 3/4 kostki
żółtka -3 szt
cukier - 0,5 szkl
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mąka - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżka
tłuszcz do formy
MASA SEROWA:
3 jajka
ser trzykrotnie mielony - 3 kostki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
sok z 1 cytryny
olej - 1/2 szkl
mleko - 2 szkl
BEZA
1/2 szkl cukru
3 białka jaj
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.
Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem
Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.
MASA SEROWA
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.
Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki.
Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.
Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.
BEZA
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.
Zapiec.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)