Często robię to ciasto, bo moim domownikom, bardzo smakuje.Można takie ciasto przygotować z różnymi owocami
Kakaowe ze śliwkami
SKŁADNIKI:
CIASTO
żółtka jaj -5 szt
kakao - 3 łyżki
mąka -500 g
cukier kryształ -3 łyżki
margaryna -1 kost
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
białka jaj -5 szt
olej -0,5 szkl
budynie czekoladowe - 2 opak
cukier -250 g
sól - szczypta
DODATKOWO
śliwki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE
Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao.
Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach.
Śliwki umyć, wypestkować.
MASA BUDYNIOWA
Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńmnaim mniam mniam ! porywam kawałeczek.. no , może dwa :) dla męża też :P
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńto ciacho to DELICJA !! robie takie tylko jasne i z malinami lub jagodami a na wierzch po upieczeniu jeszcze trzaskam hahaha... bita smietane --poezja ! nastepnym razem bedzie identyczne tzn ciemne--- polecam
OdpowiedzUsuń