wtorek, 28 października 2014

Kakaowe ze śliwkami

Często robię to ciasto, bo moim domownikom, bardzo smakuje.Można takie ciasto przygotować z różnymi owocami

Kakaowe ze śliwkami












 SKŁADNIKI:
CIASTO
żółtka jaj -5 szt
kakao - 3 łyżki
mąka -500 g
cukier kryształ -3 łyżki
margaryna -1 kost
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
białka jaj -5 szt
olej -0,5 szkl
budynie czekoladowe - 2 opak
cukier -250 g
sól - szczypta
DODATKOWO
śliwki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE 
Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao.
 Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
 Po tym czasie, wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 25 x 36 cm. i zetrzeć jedną część ciasta na tarce o dużych otworach. 
Śliwki umyć, wypestkować.
 MASA BUDYNIOWA 
Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta. 
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.

4 komentarze :

  1. mnaim mniam mniam ! porywam kawałeczek.. no , może dwa :) dla męża też :P
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciacho to DELICJA !! robie takie tylko jasne i z malinami lub jagodami a na wierzch po upieczeniu jeszcze trzaskam hahaha... bita smietane --poezja ! nastepnym razem bedzie identyczne tzn ciemne--- polecam

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)