wtorek, 21 sierpnia 2012
MOJA KUCHNIA: Placek po węgiersku
MOJA KUCHNIA: Placek po węgiersku: Placek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól...
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku
SKŁADNIKI:
CIASTO
czosnek -1 ząbek
jajko -1 szt
mąka -2 łyżki
ziemniaki -1 kg
cebula -1 szt
sól i pieprz
SOS:
mięso gulaszowe -0,5 kg
papryka żółta -1 szt
papryka czerwona -1 szt
koncentrat pomidorowy -2 łyżki
suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek.
cebula czosnkowa -1 szt
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE:
Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką. Następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane.
Ciasto
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.
poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Naleśnikowy cordon bleu
Naleśnikowy cordon bleu
mąka -2 szkl
sól
olej -1/2 łyżki
tłuszcz do smażenia
FARSZ
ser żółty -7 plastrów
szynka -7 plastrów
polędwica sopocka -7 plastrów
papryka czerwona -0,5 szt
papryka żółta -0,5 szt
keczup do dekoracji
pietruszka do dekoracji.
majonez -7 łyżeczek
sól i pieprz
Panierka:
jajka -2 szt
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko.
Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się.
Ciasto odstawić na kilka minut.
Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu.
Z tego ciasta wychodzi 7 porcji.
Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze szynki, polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej.
Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki.
Naleśniki składamy, zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem.
Panierujemy w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze z 5 minut.
Naleśnikowe cordon bleu wyjmować na talerze, udekorować kleksami keczupu i natką.
Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się.
Ciasto odstawić na kilka minut.
Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu.
Z tego ciasta wychodzi 7 porcji.
Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze szynki, polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej.
Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki.
Naleśniki składamy, zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem.
Panierujemy w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze z 5 minut.
Naleśnikowe cordon bleu wyjmować na talerze, udekorować kleksami keczupu i natką.
niedziela, 19 sierpnia 2012
ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREM
ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ I SEREM
SKŁADNIKI:
filety drobiowe -1 podwójne
szynka -4 plastry
ser żółty -4 plastry
papryka czerwona -4 słupki
papryka żółta -4 słupki
sól i pieprz
jajko -2 szt
mąka
bułka tarta
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
filety drobiowe -1 podwójne
szynka -4 plastry
ser żółty -4 plastry
papryka czerwona -4 słupki
papryka żółta -4 słupki
sól i pieprz
jajko -2 szt
mąka
bułka tarta
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć przeciąć na pół,aby powstało 4 roladki. Mięso dobrze rozbić, uważając by nie porwać mięsa,osolić i opieprzyć. Następnie na każdy filet drobiowy nałożyć po jednym plastrze szynki,sera żółtego i słupki papryki kolorowej. Zwinąć roladki, obtoczyć dobrze w mące,rozmąconym jajku z solą i pieprzem. Panierować roladki w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Ciasto 3 Bit
Przepyszne ciasto na każdą okazję
Ciasto 3 Bit
SKŁADNIKI:
śmietanka36% -0,5 l
herbatniki petit 1 duża paczka podwójna
herbatniki petitki -1 paczka duża pojedyńcza
masło ekstra -2/3 kostki
masa krówka -1 puszka (510 g)
mleko -0,5 litra i 2 łyżki
bita śmietana w proszku -2 opak
budynie śmietankowe z cukrem -2 opak
czekolada ciemna na polewę -1 szt
PRZYGOTOWANIE:
Na dużej blasze układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy masę krówkową.
Przykrywamy herbatnikami.
Budynie gotujemy w 1/2 litra mleka.
Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.
Wyłożyć budynie na herbatniki i znów przykryć budyń herbatnikami.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.
Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami.
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
Gotową polewą polać herbatniki.
Schłodzić w lodówce.
Na herbatniki wykładamy masę krówkową.
Przykrywamy herbatnikami.
Budynie gotujemy w 1/2 litra mleka.
Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.
Wyłożyć budynie na herbatniki i znów przykryć budyń herbatnikami.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.
Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami.
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
Gotową polewą polać herbatniki.
Schłodzić w lodówce.
poniedziałek, 13 sierpnia 2012
Śliwkowiec
Śliwkowiec
SKŁADNIKI:
200 g margaryny
jajka -7 szt
cukier waniliowy -1 opak
mąka ziemniaczana -1 łyżka
mąka -2,5 szkl
cukier 1 i 1/4 szkl
proszek do pieczenia -1 opak
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę rozetrzeć z cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto karmelowo śliwkowe
Ciasto karmelowo śliwkowe
SKŁADNIKI:
CIASTO
żółtka jaj-3 szt
cukier -0,5 szkl
cukier waniliowy -1 opak
proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
margaryna -1 kost
mąka -3 szkl
NADZIENIE
powidła śliwkowe -1 słoik
budyń karmelowy -2 opak
mleko -3 szkl
cukier -2 łyżki
śliwki -10 szt
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę posiekać z mąką,dodać proszek do pieczenia,cukier,cukier waniliowy i żółtka,zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę,drugą włożyć do zamrażarki. Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć powidła śliwkowe,a na powidła wyłożyć umyte i wypestkowane połówki śliwek. Budyń karmelowy ugotować,wyłożyć gorący na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na budyń. Ciasto włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. Gotowe ciasto obsypać cukrem pudrem
sobota, 11 sierpnia 2012
Deser z galaretką
Moja rodzinka uwielbia takie desery
Deser z galaretką
Deser z galaretką
SKŁADNIKI:
śnieżka -1 szt
mleko -2 szkl
ananasy -0,5 puszki
galaretka wiśniowa -1 opak
galaretka niebieska -1 opak
posypka czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
Śnieżkę wsypać do wyższego pojemnika, wlać schłodzone mleko, ubijać 5 minut.
Ananasy odlać, osączyć, pokroić w kostkę.
Galaretkę wiśniową i niebieską, rozpuścić każdą w 400 ml gotowanej wody, odstawić do stężenia.
Następnie galaretki pokroić w grubą kostkę.
Do pucharków nakładamy pokrojonego ananasa, bitą śmietanę, obie galaretki.
Wierzch deseru dekorujemy kleksem bitej śmietany i posypujemy posypką czekoladową.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia deseru.
wtorek, 7 sierpnia 2012
Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką
W moim domu cała rodzina uwielbia pierogi z owocami
Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
SKŁADNIKI:
mąka -0,5 kg
sól
olej -2 łyżki
jajko -1 szt
woda ciepła -1 szkl
brzoskwinie świeże - 0,5 kg
cukier -3 łyżki
śmietana -4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe.
NADZIENIE:
Brzoskwinie wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do brzoskwiń wsypać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać krążki specjalną foremką do pierogów. Na środek krążka nałożyć nadzienie i zacisnąć foremkę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać ubitą śmietaną z cukrem
sobota, 4 sierpnia 2012
Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami
filet z piersi kurczaka -1 podwójny
słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g
papryka czerwona -1 szt
kabaczek 2 grubsze plastry
ogórek kiszony -1 szt
fasola czerwona -0,5 puszki
kukurydza -0,5 puszki
sól i pieprz
przyprawa curry
tłuszcz
por -2 łyżki pokrojony w plastry
ryż -2 torebki
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować.
Na gotującą się wodę wrzucić ryż,gotować na wolnym ogniu 20 minut.
Następnie filety z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa.
Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu.
Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka podawać z ryżem.
Na gotującą się wodę wrzucić ryż,gotować na wolnym ogniu 20 minut.
Następnie filety z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa.
Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu.
Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka podawać z ryżem.
ANANASOWIEC
Pyszne ciasto biszkoptowe z ananasem i bezą z wiórek kokosowych
ANANASOWIEC
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 4szt
mąka ziemniaczana -1 szkl
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
cukier kryształ 0,5 szkl
sól
BEZA WIÓRKOWA:
cukier puder -3/4 szkl
wiórki kokosowe -100g
białka jaj -3 szt
KREM ANANASOWY:
masło -250 g
żółtka jaj -3 szt
cukier puder -0,5 szkl
ananasy -2 puszki
budyń waniliowy -1 opak
Wierzch do posypania
wiórki kokosowe -2 łyżki
cukier kryształ -2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
ANANASOWIEC
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 4szt
mąka ziemniaczana -1 szkl
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
cukier kryształ 0,5 szkl
sól
BEZA WIÓRKOWA:
cukier puder -3/4 szkl
wiórki kokosowe -100g
białka jaj -3 szt
KREM ANANASOWY:
masło -250 g
żółtka jaj -3 szt
cukier puder -0,5 szkl
ananasy -2 puszki
budyń waniliowy -1 opak
Wierzch do posypania
wiórki kokosowe -2 łyżki
cukier kryształ -2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę na sztywno.
Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier, dalej ubijając.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę na sztywno.
Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier, dalej ubijając.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
BEZA WIÓRKOWA:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt.
Włożyć bezę do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt.
Włożyć bezę do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.
KREM ANANASOWY
Ananasy odlać z syropu, osączyć.
Pokroić ananasy w kosteczkę.
Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy, ostudzić.
Masło rozetrzeć, dodając stopniowo żółtka i cukier puder, utrzeć na gładki krem.
Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając na puszysty krem.
Do kremu włożyć połowę pokrojonych ananasów, dokładnie wymieszać.
Pokroić ananasy w kosteczkę.
Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy, ostudzić.
Masło rozetrzeć, dodając stopniowo żółtka i cukier puder, utrzeć na gładki krem.
Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając na puszysty krem.
Do kremu włożyć połowę pokrojonych ananasów, dokładnie wymieszać.
WIERZCH CIASTA
Na suchą patelnię wsypać cukier kryształ i wiórki kokosowe, mieszając doprowadzić do zrumienienia wiórków, ostudzić.
SKŁADANIE CIASTA:
1.biszkopt
2.połowa kremu
3.beza kokosowa
4.reszta kremu
5.reszta pokrojonych ananasów
6.ananasy na wierzchu, posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego !2.połowa kremu
3.beza kokosowa
4.reszta kremu
5.reszta pokrojonych ananasów
6.ananasy na wierzchu, posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
czwartek, 2 sierpnia 2012
Serowiec
Na upalne dni ciasto na zimno
Serowiec
Składniki:
- 1 l śmietana kremowa 18%,
- 1 kg SER BIAŁY TŁUSTY,
- 1 opak galaretka truskawkowa,
- 1 opak galaretka pomarańczowa,
- 3 łyżki żelatyna,
- 0,5 szkl cukier,
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia.
środa, 1 sierpnia 2012
Pomysł na szybki obiad
Pomysł na szybki obiad
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 podwójna
pomidory -3 szt
przyprawa gyros -1 łyżka
wegeta
szczypiorek -2 łyżki
ryż -1 saszetka
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać piersi z kurczaka, obsypać przyprawą gyros, smażyć do miękkości na wolnym ogniu. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, dusić na wolnym ogniu. Szczypiorek umyć, osączyć, cienko pokroić, dodać do mięsa. Ryż opłukać, ugotować na sypko. Ugotowany ryż dodać do mięsa, doprawić wegetą, dusić wszystko razem 3 minuty. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Gołąbki w kapuście pekińskiej
Gołąbki w kapuście pekińskiej
- kapusta pekińska -1 główka
- mięso mielone -250 g
- ryż -1 saszetka
- cebula -1 szt
- sól i pieprz
- tłuszcz
- sos do spaghetti -1 słoik
- PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Młoda kapusta
Młoda kapusta
kapusta biała -1 główka
kości wieprzowe -200 g
listek laurowy -1 szt
koncentrat pomidorowy -1,5 łyżki
sól i pieprz
kiełbasa cienka -1 pętko
ziele angielskie -2 ziarna
koper -0,5 pęczka
szczypiorek -0,5 pęczka
wegeta.
cebula -1 szt
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę cienko poszatkować, zalać wodą,zagotować. Następnie odcedzić kapustę z goryczki, zalać wrzącą wodą, osolić, i dalej gotować. Kości umyć,dodać do kapusty. Następnie dodać ziele angielskie,listek laurowy, gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Kiełbasę pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, przesmażyć, dodać do kapusty razem z koncentratem pomidorowym,chwilę jeszcze podgotować. Wyjąć z wywaru kości, a kapustę doprawić do smaku wegetą i pieprzem.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)